Het eerste weekend van Tomorrowland zit erop, hier zijn enkele hallucinante cijfers

Tomorrowland is al even het grootste festival van België, maar hoe groot is dat precies? Hoeveel medewerkers telt het festival, hoeveel is er gedronken en hoeveel mensen zijn er opgepakt. Hier zijn enkele hallucinante cijfers:

Tomorrowland bestaat dit jaar opnieuw uit twee weekends en lokt 200.000 bezoekers per weekend. Er blijven ook telkens 38.000 mensen logeren op camping DreamVille. Om dat allemaal in goede banen te leiden zijn er 12.000 medewerkers en natuurlijk ook zo'n 1.000 dj's over de twee weekends. Op 17 stages zorgen zij voor 104.000 minuten muziek.

Dat vergt uiteraard enige opbouw. 4 weken lang werken 1.500 medewerkers per dag om het schitterende festivalterrein klaar te krijgen. Zij voorzien niet alleen 550 zittoiletten, maar ook 10 kilometer hekwerk en gebruiken maar liefst 1 miljoen kilogram staal.

24 dealers en 248 drugsgebruikers

Natuurlijk hebben zoveel mensen ook dorst en dus zijn er meer dan 1 miljoen pintjes en watertjes verkocht tijdens de drie dagen van het festival. Jammer genoeg kon niet iedereen daar even goed mee om en dus heeft de politie ook enkele mensen moeten aanhouden.

24 drugsdealers zijn door de politie op heterdaad betrapt en gerechtelijk aangehouden. Daarnaast zijn ook 248 mensen betrapt op het bezit van drugs. Zij moesten onmiddellijk een minnelijke schikking betalen van 75 euro voor softdrugs of 150 euro voor handdrugs en waren niet meer welkom op het festival. De politie spreekt verder van een rustig weekend.

14.000 afvalcontainers en 250.000 afvalzakken

Om het volgende weekend even goed te laten verlopen, wordt alles nu in een sneltempo weer proper gemaakt. De festivalweide is toe sinds zondag om middernacht en is ondertussen al weer volledig opgekuist. Morgen is er daar namelijk een buurtfeest voor 10.000 personen. De camping ging een dag later dicht en gaat donderdag om 11 uur terug open. Daarvoor worden nog 2.600 nieuwe tenten opgezet en uiteraard nog veel vuilnis verzameld.

Dat alles zorgt natuurlijk voor veel afval, maar Tomorrowland was dit jaar ecologischer dan ooit met 137 kleine containerparkjes. Toch waren er nog altijd 14.000 afvalcontainers en 250.000 afvalzakken. Tot slot geven we nog mee dat één koppel elkaar het jawoord heeft gegeven op DreamVille.

Lees meer