De vruchtbaarheid van de Westerse man staat op de helling

Stress, roken, diëten, pesticiden, ... Het zijn allemaal redenen die zorgen voor een dramatische daling in het aantal spermacellen bij Westerse mannen. Opvallend is dat in andere werelddelen veel minder of zelfs geen sprake is van zo'n vermindering.

De vruchtbaarheid van de man staat op de helling in de Westerse wereld. Door allerlei factoren die onze maatschappij en onze levenswijze bevloeden is het aantal spermacellen met maar liefst 60% gedaald de voorbije 40 jaar, zo schrijft The Independent.

Wetenschappers zeggen dat er dringend meer onderzoek nodig is, maar het ziet er naar uit dat obesitas, diëten, stress, roken, pesticiden en hormoonverstorende chemicaliën allemaal gelinkt zijn aan het dalend aantal spermacellen van de Westerse mannen.

Verminderde vruchtbaarheid

Opvallend is dat de trend niet doorzet in de hele wereld. In Zuid-Amerika, Azië en Afrika is er geen sprake van een daling, hoewel wetenschappers zeggen dat daar minder studies hebben plaatsgevonden.

Omdat vrouwen ook steeds vaker pas in hun dertiger jaren aan kinderen beginnen, is er nog een extra hindernis voor de vruchtbaarheid van koppels in het Westen. Professor Richard Sharpe werkt aan de universiteit van Edinburgh en zegt dat in Noord-Europa vandaag meer dan 15 procent van jonge mannen een verminderd aantal spermacellen heeft. Dat aantal is zodanig verminderd dat het hun vruchtbaarheid aantast. Hij hoopt dan ook dat dit onderzoek een wake-up call is voor gezondheidsdepartementen en voor het (jonge) publiek.