Goed nieuws voor romantische zielen en nachtuilen: komende dagen veel vallende sterren

De komende dagen zijn er veel vallende sterren te zien in ons land. Vannacht zijn er in theorie zo'n negentien meteoren per uur te zien, maar het weer gaat wel roet in het eten gooien. Naar het weekend loopt het aantal op naar zo'n 24 per uur en in principe zouden de weergoden dan wel wat beter meewerken.

In de nacht van donderdag op vrijdag is er de meeste kans om het fenomeen te aanschouwen. Dan is het weliswaar bewolkt en regent het soms, maar zijn er ook opklaringen.

De beste kans om de meteoren te zien heb je tussen 2 en 4 uur 's nachts. Dan is de maan onder, waardoor de hemel donkerder is. Kijk richting noordoosten.

Augustus

Vanaf dinsdag is de pret over, maar niet voor lang: in augustus kunnen er weer meer vallende sterren worden gezien. Dan trekt de Perseen-meteorietenzwerm langs de aarde. De verwachting is dat er dit jaar bijvoorbeeld op 13 augustus bij ons tot 44 meteoren per uur te zien zijn.

De voorbije jaren was het aantal vallende sterren van de Perseïden nog veel groter met circa 70 meteoren per uur, maar dit jaar verspreidt de maan (te) veel storend licht.