Maakt airco ons ziek? En hoe kan jij je ertegen wapenen?

Airco's zijn overal te vinden: op kantoor, in shoppingcentra en bij mensen thuis. Bij warm weer schuilen we massaal in de verfrissing binnen, maar is dat wel gezond? 

Airconditioning vind je overal en dat is misschien maar goed ook, als het warm is. De instant verfrissing van de koude lucht is aangenaam, maar kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken zoals bijvoorbeeld een loopneus en geïrriteerde luchtwegen. Toch is airconditioning niet ongezond en kan een goed ingestelde en propere airco zelfs helpen bij hooikoorts en astma.

Legionella-bacterie zeldzaam

Longontstekingen kunnen veroorzaakt worden door de legionella-bacterie, die voorkomt in stilstaand bodem- of leidingwater bij een temperatuur van 25 tot 45 graden. Airco's kunnen deze bacterie in hun koelbuizen hebben, nadat ze voor een lange tijd niet gebruikt zijn. De bacterie kan zich enkel verspreiden naar de lucht als je airco via verneveling werkt. De koude lucht wordt dan niet als gas maar in de vorm van nevel in een ruimte verspreidt. Bij inademing van zo'n minuscuul druppeltje nevel, kan je besmet geraken met legionella. Maar de meeste moderne airco's werken niet meer met een verneveling. Het blijft wel belangrijk om de airconditioning genoeg te reinigen, zowel de filters als de verdamper. Bij een schone filter, wordt de lucht binnen zelfs properder dan buiten, wat dan weer goed nieuws is voor hooikoortspatiënten. Een vuile filter kan leiden tot geïrriteerde luchtwegen, keelpijn, verkoudheid en een grieperig gevoel.

Temperatuurverschillen

Naast goed kuisen, moet je een airco ook goed instellen. Zo mag het verschil met de buitentemperatuur niet meer dan 5 graden zijn. Is het buiten 30 graden en binnen maar 20, dan is het verschil te groot en te plots. Luchtwegen kunnen zich niet zo snel aanpassen, vandaar dat het lijkt alsof je enkel in de airco last hebt van een loopneus. In een auto zet je ook best de airco uit voor de laatste vijf minuten van je rit. Zo kunnen je luchtwegen zich opnieuw aanpassen aan de buitentemperatuur en kan de natte verdamper in de airco opdrogen voordat de temperatuur terug snel stijgt en er een verhoogde kans is op bacteriën.

Droge ogen

De condensatie in airconditioning zorgt er niet alleen voor dat de lucht afkoelt, maar ook dat er vocht wordt onttrokken, want droge lucht is nu eenmaal frisser. De droogte verlaagt de kans op schimmels. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 45 en 60 procent. Als dit lager dan 40 procent is, dan krijgen mensen last van geïrriteerde slijmvliezen en droge ogen. Daarom is het belangrijk om genoeg water te drinken wanneer je een hele dag in de airconditioning zit. Bij de meeste airco's kan je zelf de luchtvochtigheid instellen. Je kan dus enkel ziek worden van airco als je hem niet goed kuist en fout instelt.

Lees meer