Het is 'Tax Liberation Day': na 7 maanden zijn de belastingen voor dit jaar betaald en werken we voor onszelf

We mogen vandaag Tax Liberation Day 'vieren'. Ja ja, want vanaf 27 juli zijn werknemers niet meer in de weer om hun belastingen te kunnen betalen, maar om geld te verdienen dat op hun eigen rekening mag blijven.

België is het voorlaatste land dat Tax Liberation Day viert. Dat zegt het Institut Economique Molinari aan persbureau Belga op basis van gegevens van de OESO en de nationale instituten voor statistiek. Enkel in Frankrijk vieren ze dat nog later, namelijk op 29 juli. In de 26 andere EU-landen hebben werknemers dus minder tijd nodig om het bedrag voor hun belastingen bij elkaar te sprokkelen.

Onderzoeker James Rogers zegt dat de doorsnee werknemer in ons land meer van zijn salaris aan de staat moet afgeven dan in elk ander EU-land. “Een werkgever besteedt in België voor een doorsnee werknemer 2,15 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft”, zegt hij aan persbureau Belga. “En het ‘reële belastingtarief’ (inclusief btw) van een Belgische werknemer bedraagt nu 56,70 procent, in vergelijking met een EU-gemiddelde van 44,8 procent.”

Volgend jaar ziet er beter uit

Ook de voorbije jaren viel Tax Liberation Day op 27 juli. De situatie is er dus niet op vooruitgegaan, maar ook niet achteruitgegaan. De datum is hetzelfde gebleven omdat er geen belastingvermindering was voor werknemers en werkgevers in België.

“Op dit moment zien we nog geen verandering”, gaat Rogers verder. “Belgen blijven tot vijf weken langer werken dan de Zweden om hun belastingen te betalen. Toch hebben ze reden om optimistisch te zijn voor volgend jaar.” Rogers vindt het “bemoedigend” dat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) nieuwe belastingverlagingen aangekondigd heeft en lasten die het nettoloon van de werknemers zouden kunnen verhogen en de kosten voor werkgevers zouden kunnen verlagen in 2018.

Lees meer