Red Flames krijgen wél dezelfde mannentruitjes, maar allesbehalve hetzelfde loon als de Rode Duivels 

De dames van de Red Flames, onze Belgische vrouwenvoetbalploeg, moesten in dezelfde mannenoutfits als hun collega's, de Rode Duivels, naar het EK vrouwenvoetbal. Niet bepaald vrouwvriendelijk, zeker als je weet dat hun Nederlandse en Deense collega's wel een vrouwenoutfit krijgen aangemeten. Ook loongewijs is het verschil groot, want net als bij hun shirts krijgen de dames een Small en de mannen een (XXX)Large. 

De Red Flames, onze nationale vrouwenvoetbalploeg, werden maandag uitgeschakeld op het EK vrouwenvoetbal. Nederland won met 1-2. De meisjes moesten in dezelfde truitjes als hun mannelijke collega’s, de Rode Duivels spelen. Maar van een gelijkaardig loon is natuurlijk geen sprake. Exacte cijfers hebben we niet, maar Red Flame Imke Courtois zei eerder dit jaar nog aan Sporza dat ze van haar voetballoon “nog geen sociale woning zou kunnen huren". Ook zei ze dat een mannelijke voetballer uit de vierde provinciale meer verdiende dan zij.

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) was in alle staten. Ze stelde voor om vrouwelijke profvoetballers een basisinkomen te geven: "Het is niet normaal dat een mannelijke profvoetballer op een dag evenveel verdient als een vrouwelijke prof op een heel jaar.”

"Ik klaag niet, want ik doe mijn hobby en verdien meer dan veel mensen van mijn leeftijd (23)", zei Tessa Wullaert eerder al. Zij is middenvelder bij VfL Wolfsburg, één van de grootste vrouwenvoetbalploegen van Duitsland.

Best verdienende voetbalsters

Toch valt er in de absolute top van het vrouwenvoetbal wél wat geld te verdienen. De Nederlandse Lieke Martens, één van de best betaalde voetbalsters ter wereld, gaat bij FC Barcelona spelen. Haar loon: 200.000 euro per jaar. Dat is ongeveer wat de Belgische spits Romelu Lukaku op een week verdient.

De best betaalde voetbalsters ter wereld zijn de Braziliaanse Marta Vieira da Silva met 400.000 dollar per jaar en de Amerikaanse Alex Morgan met 450.000 dollar per jaar (inclusief sponsors). Da's dus een peulschil in vergelijking met de mannen, laat staan onze Rode Duivels. Per minuut spelen verdienen zij zowat het weekloon van een Red Flames.

Lees meer