Serie om dit weekend te bingewatchen: Outlander, een steengoede reeks met een stevige Game Of Thrones-sfeer

Sinds enkele weken kan je weer naar Game Of Thrones kijken, maar het zevende seizoen duurt niet lang en het einde van de hele serie komt nu in zicht. Wie een alternatief zoekt, kan Outlander eens proberen, een serie die beschikbaar is op Netflix. Niet dat deze reeks echt op Game Of Thrones lijkt, maar er hangt wel een gelijkaardige sfeer. Er zijn al enkele seizoenen uitgebracht, en wie nog moet beginnen kijken kan ze dus meteen allemaal bingewatchen.

Wat is dat dan, die sfeer uit Game Of Thrones? Dat is moeilijk in woorden uit te leggen. Al zijn er ook wel andere overeenkomsten die hiertoe bijdragen. In Outlander krijg je met de regelmaat van de klok bloederige gevechten, en ook van een seksscène zijn ze niet vies. Om eerlijk te zijn stoorde dat wel een beetje in de eerste aflevering, die zich grotendeels in het heden van het hoofdpersonage afspeelt. Gewoon omdat de sfeer daar nog niet goed zit.

De serie maakt daarom op het einde van die eerste aflevering een sprong terug in de tijd. En zo komen we in het Schotland van 1743 terecht. Daar komt dat dan weer allemaal veel beter tot uiting. Als Game Of Thrones historisch en aardrijkskundig in de echte wereld gesitueerd zou moeten worden, dan is het oude Schotland een sterke kandidaat.

Terug in de tijd

De serie speelt zich dus ruim 250 jaar geleden af, ook al begint het verhaal in 1945. Claire Randall is met haar echtgenoot Frank naar het Schotse Inverness gereisd. Ze hopen er hun relatie nieuw leven in te blazen, nadat ze door de Tweede Wereldoorlog jarenlang gescheiden hebben geleefd. Voor hem is geschiedenis belangrijk, dus neemt hij haar mee naar plekken die in zijn ogen bijzonder zijn. Ironisch genoeg is hij zo eigenlijk zelf verantwoordelijk voor het feit dat hij zijn vrouw zal verliezen.

Je voelt de bui wel al de hele tijd hangen. Een waarzegster merkt dat de levenslijn in de handpalm van Claire onderbroken is, alsof de tijdlijn van haar leven zelf onderbroken wordt. Op een ochtend zijn ze getuigen van een ritueel rond enkele grote stenen. Wanneer Claire later in de aflevering zo'n steen aanraakt lijkt ze plots in een gat te vallen. Even later wordt ze op dezelfde plaats wakker, maar wel in het jaar 1743.

Claire zal vervolgens als een soort Dorothy uit The Wizard of Oz op zoek moeten gaan naar iets of iemand die haar terug naar haar eigen tijd kan brengen. Maar dat is niet eenvoudig, want Schotland is in die tijd heel gewelddadig en bovendien vrouwonvriendelijk. Alsof je een personage uit Downton Abbey recht naar Game Of Thrones hebt geschoten. Ze loopt er nog maar pas rond en een soldaat probeert haar al te verkrachten. Bovendien blijkt die man ook nog eens een voorouder van haar echtgenoot te zijn. Het lukt hem gelukkig niet, en zo komt Claire bij een clan terecht waar ze gedwongen veel tijd zal doorbrengen.

Gebaseerd op boekenreeks

Ook de strijd tussen verschillende huizen is aanwezig in Outlander. Al is de grootste vijand natuurlijk Engeland. Het feit dat Claire zelf uit Engeland komt maakt het er niet eenvoudiger op. Gelukkig heeft ze ervaring met het verzorgen van soldaten uit een oorlog die meer dan twee eeuwen later zal worden uitgevochten. En die skills komen goed van pas, al zorgen ze er tevens voor dat de Schotse clan waar ze verblijft nog meer redenen heeft om haar niet te laten gaan.

Als we dan toch gelijkenissen met Game Of Thrones blijven zoeken, dan moeten we zeker nog opmerken dat Outlander eveneens op een boekenreeks gebaseerd is. De romans zijn geschreven door de Amerikaanse auteur Diana Gabaldon. De reeks bestaat in totaal uit acht boeken, en het zijn allemaal kanjers van 700 tot 800 bladzijden dik. Zeker de moeite, maar voor wie niet zo graag leest is er nu dus de serie.

3 personages om te zien

1. Claire Randall (Caitriona Balfe)

Het hele verhaal volgen we vanuit het perspectief van Claire. We zien dan ook amper scènes zonder haar. Haar stem vertelt ook het verhaal. Ze is eigenlijk geboren als Claire Beauchamp. Ja, dat klinkt wel heel erg Frans, en die naam is dan ook handig om te gebruiken tussen al die Engels-hatende Schotten. Claire begint als een vrij flauw personage, maar al snel ga je het contrast zien wanneer haar overlevingsinstinct naar boven komt. Haar sterkste wapens is kennis, toevallig iets wat je eerder met haar man Frank zou associëren. Ze kan genezingstechnieken toepassen waar in 1743 nog geen Schot van gehoord had. En zo wordt ze de lokale genezer, iets tussen een dokter en een verpleegster.

Natuurlijk heb je nog een tweede hoofdpersonage nodig in een goede serie, liefst iemand die voor wat romantiek zorgt. Wanneer Claire een tijdje in 1743 leeft, en het duurt niet eens zo lang, beginnen er uiteraard gevoelens te komen voor iemand uit die tijd. En kan je haar ongelijk geven als je zonder garanties om ooit terug te keren plots in een ander tijdperk terechtkomt? Maar of ze toegeeft aan haar gevoelens en een nieuw leven begint lang voor haar werkelijke echtgenoot geboren wordt, dat verklappen we nog niet.

Actrice Caitrione Balfe is, zoals je aan haar naam hoort, zelf geen Engelse. Maar ook geen Schotse, ze komt uit Ierland. Ze was jarenlang het gezicht van tal van modemerken, zoals H&M, Dolce & Gabbana, Chanel en Marc Jacobs. Na haar carrière als model wilde ze terug gaan acteren en ze versierde een rol in enkele films. Maar haar grote doorbraak als actrice kwam er toen ze drie jaar geleden gekozen werd voor de rol van Claire in Outlander. En het ziet er naar uit dat de inmiddels 36-jarige actrice nog wel een tijdje zoet is met deze serie.

2. Jamie Fraser (Sam Heughan)

De man die het hart van Claire zo'n 200 jaar voor haar geboorte sneller doet slaan is Jamie Fraser. Je voelt meteen de chemie tussen de twee, al is er in het begin zeker nog geen sprake van verleiding. Claire moet Jamie wel regelmatig verzorgen, aangezien hij zo iemand is die problemen lijkt aan te trekken. Ook wel omdat hij een leidersfiguur is en onrecht probeert te bestrijden. Zelfs als hij daarvoor flink wat klappen in de plaats van iemand anders moet incasseren.

Die eigenschappen dwingen bij Claire duidelijk respect en verdoken gevoelens af. Jamie vertelt haar ook over de zweepslagen die hem zijn toegediend toen de Engelsen hem in handen kregen. De opdracht hiervoor kwam van Jonathan Randall, inderdaad die voorvader van Claires echtgenoot, en de man die haar probeerde te verkrachten. Je ziet het, zelfs met twee eeuwen ertussen is de wereld bijzonder klein.

Sam Heughan, de acteur die Jamie gestalte geeft, is wel een echte Schot. En dat is belangrijk, want schrijfster Diana Gabaldon heeft hem al geprezen voor z'n rol. Voor haar is het noodzakelijk dat Jamie als een rasechte Schot wordt uitgebeeld. Ze vindt dan ook dat Sam niet gewoon de rol speelt, maar dat hij Jamie is.

3. Jonathan Randall (Tobias Menzies)

Een voorouder van Frank dus, en uiterlijk zie je de gelijkenis meteen, al is het maar omdat ze natuurlijk allebei door dezelfde acteur worden gespeeld. Maar voor de rest is hij een totaal andere figuur. Als ridder stond hij bekend als 'Black Jack'. Wanneer je hem ziet weet je eigenlijk al dat hij bestaat. Frank heeft immers zijn stamboom helemaal tot aan Jonathan opgesteld. Jamie heeft dus nog een eitje met hem te pellen, ook omdat Jonathan Jamies zus zou hebben verkracht. Het lijkt wel een hobby bij deze kerel die logischerwijze de slechterik van het verhaal wordt.

Tobias Menzies kan als acteur wel wat meer films en series voorleggen dan de andere twee hoofdrolspelers. Maar de grootste kans om hem te herkennen is de serie Rome, waarin hij de rol van Brutus speelde.

Waarom kijken?

We hebben tot nu toe een paar keer de vergelijking met Game Of Thrones gemaakt, en dus wordt het hoog tijd dat we daarmee stoppen. Iedereen die met deze verwachting begint te kijken, gaat zwaar teleurgesteld zijn aangezien de serie toch totaal anders is. Maar je gaat wel snel begrijpen wat we bedoelen. Outlander is ook geen poging geweest om het succes van Game Of Thrones achterna te gaan. Toevallig zijn ze allebei op een succesvolle boekenreeks gebaseerd, en dus heb je al snel een stevige achterban van die-hard fans.

Iedereen die van een leuke historische reeks houdt, moet zeker naar Outlander kijken. Vergeet het feit dat Claire eigenlijk uit de toekomst komt, want we kunnen deze serie absoluut geen fantasy of SF noemen. En uiteindelijk overheersen dezelfde onderwerpen als in ieder verhaal: liefde en gevoelens die om de ene of de andere reden niet vanzelfsprekend zijn.

En als je dan nog een reden nodig hebt: als je nog niets gezien hebt van Outlander, dan kan je meteen beginnen bingewatchen. Er staan twee seizoenen op Netflix en het derde zal normaal niet zo lang meer op zich laten wachten. Het openingsseizoen was meteen goed voor liefst zestien afleveringen. De volgende twee seizoenen doen het met iets minder, namelijk dertien afleveringen. Maar dat is in elk geval meer dan de zeven afleveringen waarmee we het bij Game Of Thrones moeten doen. Een vierde seizoen zou er volgend jaar aankomen. Geniet er dus van, want dat ga je bij deze reeks zeker doen. Al vanaf de prachtige soundtrack die in het begin speelt ...

Lees meer