Veel Walen woedend op NMBS: “We worden gediscrimineerd!" (Hebben ze gelijk?)

De Walen zijn boos. Volgende week dinsdag worden na afloop van het U2-concert in het Koning Boudewijnstadium speciale nachttreinen ingezet. Ze rijden naar Oostende, Gent, Leuven, Antwerpen, Lokeren, Aalst, … Maar geen enkele trein stopt in een Waals station? En da's niet de eerste keer na een concert in het Koning Boudewijnstadium. 

Wie al naar een concert in het Koning Boudewijnstadium in Brussel is geweest, weet dat het heel moeilijk is om een parkeerplaats op wandelafstand te vinden. Om te vermijden dat Brussel zal vollopen met auto’s heeft de NMBS voorgesteld om bij grote concerten nachttreinen in te schakelen. Dat zal ook bij het concert van U2 volgende week dinsdag gebeuren.

Maar wat blijkt nu: ze zijn de Walen vergeten! Er rijden vijf nachttreinen, maar geen enkele stopt in een Waals station. Dat schrijft de Franstalige krant la Dernière Heure.

NMBS: "Organisator betaalt"

De treinen rijden enkel richting Oostende, Roeselare, Lokeren, Genk en Mol. What’s up, NMBS? “De extra treinen zullen dinsdagnacht op vraag van de concertorganisator rijden”, laat de persdienst van NMBS aan newsmonkey weten. “Zij betalen daar ook voor, er is een commercieel akkoord. De treinen die de mensen terug naar huis brengen maken dus geen deel uit van de openbare dienstverlenging. Concertgangers betalen een extra, forfaitair bedrag van tien euro om heen en terug te reizen. Het klopt dat je enkel kan terugreizen naar bestemmingen in Vlaanderen. De organisatie heeft op basis van de gegevens van de concertgangers de verschillende bestemmingen aangevraagd. De overgrote meerderheid van het publiek woont in Vlaanderen.”

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat onze Franstalige landgenoten op deze manier benadeeld worden. Bij Coldplay in mei was het hetzelfde liedje en toen U2 in 2010 naar België kwam, geraakten ze ook niet met de trein naar huis.

Lees meer