Australië pakt terreurverdachten op die aanslag wilden plegen op vliegtuig

De Australische politie heeft vier mensen opgepakt die van plan waren een aanslag op een vliegtuig te plegen. Het zou om geradicaliseerde moslims gaan. Daarom komen er nu extra veiligheidsmaatregelen op alle Australische luchthavens. In tegenstelling tot Europa komt de dreiging van het islamitisch extremisme voor Australië Oceaan uit de regio rond de Filipijnen.

In Australië zijn vier mensen gearresteerd die van plan zouden geweest zijn een aanslag op een vliegtuig te plegen. Dat zegt premier Malcolm Turnbull (Liberal) aan persbureau AFP.

Bij huiszoekingen in en rond Sydney werden vier mannen opgepakt, ze wilden een zelfgemaakt explosief gebruiken. Volgens de politie gaat het om geradicaliseerde moslims. Waar de vier hun aanslag wilden plegen, is nog niet geweten. Naar aanleiding van het incident zijn er nu extra veiligheidsmaatregelen op alle Australische luchthavens. Passagiers moeten rekening houden met extra lange wachttijden, zegt de premier.

Onlangs heeft de Australische regering nog enkele wijzigingen in de samenwerking tussen de verschillende politiediensten aangekondigd om sneller te kunnen reageren om mogelijke terreuraanvallen. Ook heeft het leger toen meer bevoegdheden gekregen om gemakkelijker te kunnen ingrijpen.

Filipijnse tak IS

Volgens de Australische minister van Justitie Michael Keenan heeft Australië sinds het dreigingsniveau drie jaar geleden werd verhoogd al dertien serieuze pogingen tot aanslagen voorkomen. In tegenstelling tot Europa komt de dreiging van het islamitisch extremisme voor landen in de Stille Oceaan uit de regio rond de Filipijnen. Daar wordt het zuiden van eilandengroep geteisterd wordt door een opstand van gewapende islamisten. Vooral de stad Marawi krijgt het zwaar te verduren. Jihadisten van de lokale tak van terreurgroep Islamitische Staat vechten er tegen het Filipijnse leger.

“Het conflict in Marawi herinnert ons aan de nabijheid van de dreiging waarmee we worden geconfronteerd”, zegt Australisch senator George Brandis. “Dat IS terrein verliest in het Midden-Oosten betekent voor deze landen een nieuwe reeks problemen, voornamelijk door de buitenlandse strijders die Syrië en Irak ontvluchten en zich in deze regio komen vestigen.”

Zaterdag zijn vertegenwoordigers van Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië, Maleisië, Bruneï en de Filipijnen samengekomen in het Indonesische Manado om een gezamenlijke aanpak van deze dreiging te bespreken. De zes landen zullen voortaan belangrijke inlichtingen uitwisselen en de samenwerking tussen de verschillende grensagentschappen verbeteren.

Lees meer