Britse staat pakt steeds meer de nationaliteit van Syriëgangers af

De Britse overheid trekt steeds vaker de nationaliteit in van burgers die naar Syrië vertrokken zijn, vooral sinds de aanslag bij het popconcert van Ariana Grande in Manchester. Onder hen zijn ook veel vrouwen, die zich bij Islamitische Staat aansloten om er als zogenaamde ‘jihad-bruiden’ te trouwen.

De Britse regering heeft al van 150 Syriëstrijders het paspoort ingetrokken. Dat schrijft het Britse dagblad The Sunday Times. Daardoor kunnen ze niet meer terugkeren naar het VK en verliezen ze hun rechten als Britse burgers. Nu terreurgroep Islamitische Staat in Irak en Syrië steeds meer terrein verliest, vrezen de Britten voor een massale terugkeer van jihadisten die erop uit zijn om in het Westen terreuraanslagen te plegen. Volgens Britse veiligheidsdiensten zouden er zo’n driehonderd mensen met gevechtservaring en wraakgevoelens terug kunnen keren. Vandaar deze maatregelen.

Aanslag Manchester

Vooral sinds de aanslag bij het popconcert van Ariana Grande in Manchester in maart wordt het aantal mensen dat de Britse nationaliteit verliest steeds meer opgevoerd. Driekwart van de intrekkingen van 2017 is van na de aanslag. Ook heel wat vrouwen hebben hun Britse nationaliteit verloren. Het gaat meestal om zogenaamde 'jihad-bruiden', die naar Syrië zijn gereisd om te trouwen.

In totaal zijn er 850 Britten naar de regio afgereisd. De helft daarvan zit terug thuis en er zijn 130 jihadisten gestorven. De paspoorten van alle Syriëgangers afpakken, gaat echter niet. Alleen mensen met een dubbele nationaliteit kunnen hun Britse burgerschap verliezen. Een overheid mag iemand namelijk niet stateloos maken.

Lees meer