Censuur in China gaat voort: Apple verwijdert VPN-apps uit App Store

China heeft nieuwe stappen gezet om meer controle te krijgen op wat de bevolking doet op het internet. Heel wat VPN-applicaties melden namelijk dat ze door Apple verwijderd zijn van de Chinese App Store. Dat is vermoedelijk gebeurd op vraag van de overheid, die al langer de strijd heeft aangebonden met VPN.

Dat de Chinese overheid in het land heel wat websites zoals Google, Facebook en Twitter censureert, is al lang geweten. Daardoor zijn er steeds meer mensen die in China gebruik maken van VPN. Dat is een manier om zogezegd via een ander land op internet te gaan en zo de censuur te ontwijken.

De Chinese overheid weet dat en is dan ook al enige tijd bezig om zo'n VPN-applicaties te blokkeren. Nu heeft het blijkbaar aan Apple de opdracht gegeven om populaire VPN-apps uit zijn App Store te halen. De makers van die applicaties kregen een mail waarin uitgelegd wordt dat hun app niet in orde is met de Chinese wet. Velen klagen de situatie aan op hun sociale media.

De nieuwe censuur kadert in een globale toegenomen poging van de Chinese overheid en president Xi Jingping om controle te hebben. Zo willen ze voorkomen dat kritiek op de regering naar buiten komt. Dit najaar is er namelijk het vijfjaarlijkse partijcongres. Dan begint Xi aan zijn tweede ambtstermijn van 5 jaar en kiest hij normaal gezien een opvolger. Volgens sommige bronnen zou hij echter niet van plan zijn om een opvolger aan te duiden om zo nog 5 jaar langer te kunnen regeren.

Lees meer