Horrorstation in India: jaarlijks worden hier duizenden straatarme kinderen ontvoerd, verkocht en tot kinderarbeid gedwongen

In het Indische Sealdah treinstation in Calcutta verdwijnen jaarlijks duizenden kinderen, die daar verblijven omdat ze geen dak boven hun hoofd hebben. Het station is één van de drukste plaatsen van het land, heel gemakkelijk dus voor mensensmokkelaars om een kind weg te graaien. De kinderen raken dan vermoedelijk verzeild in het illegaal prostitutienetwerk of worden tot kinderarbeid gedwongen in één van de grootsteden.

In het Sealdah treinstation in India werden tussen juni 2016 en mei 2017 maar liefst 1.628 kinderen onderschept door de lokale autoriteiten. Dat schrijft het Britse tijdschrift The Observer.

Het ging om kansarme, kwetsbare kinderen. De jongsten onder hen waren amper vier jaar. En dat is slechts het topje van de ijsberg: jaarlijks raken duizenden Indische kinderen op één van de perrons van het station verzeild. Sommigen vluchten voor armoede of mishandeling thuis, anderen worden er door wanhopige familieleden heen gestuurd om geld te verdienen. De kinderen zijn wettelijk veel te jong om te werken en bovendien kan dat voor hen levensgevaarlijk zijn. Velen onder hen leven maandenlang in het station en verdwijnen dan plotseling. Voor de families en de Indische autoriteiten is het da haast onmogelijk om na te gaan waar de kinderen zijn. Ze raken vermoedelijk verzeild in het illegaal prostitutienetwerk of worden tot kinderarbeid gedwongen in één van de grootsteden.

Mensensmokkel

Medewerkers van het Child in Need Institute (Cini) in Kolkata zeggen dat kinderen, die in het station leven, zo snel mogelijk onderschept moeten worden, voor mensensmokkelaars dat doen. Zij zitten met de handen in het haar door de problemen in het Sealdah treinstation, één van de drukste plekken van het hele land. Dagelijks komen er zo’n 750 treinen langs, goed voor zo’n twee miljoen mensen per dag. “We moeten extreem snel handelen”, zegt Babu Dey van Cini, die al meer dan twintig jaar kwetsbare kinderen in veiligheid brengt in de regio rond het station. Ook de politiek zou zich in India al jaren over het probleem buigen. Toch neemt het aantal kinderen dat nabij de Indische spoorwegen verdwijnt amper af.

Kinderroof

Op 15 juni dit jaar nog sliep een straatarm gezin op perron 14a van het station. Iemand sloop zorgvuldig tussen de moeder en de vader en wist hun driejarige dochter weg te nemen. De ouders werden kinderloos wakker. Toen ze de camerabeelden opvroegen, bleek dat er niet opgenomen werd. Er waren geen getuigen.

Lees meer