"Don't mess with my outfit", Turkse vrouwen komen op straat als protest tegen conservatieve kledingvoorschriften

Zaterdag kwamen in de Turkse hoofdstad Istanboel honderden vrouwen op straat als protest tegen de conservatieve kledingvoorschriften waar ze mee te maken krijgen. Het wordt hen namelijk afgeraden om korte rokjes of shortjes te dragen omdat deze aanstootgevend zouden zijn voor mannen. 

De straten van Istanboel werden zaterdag gevuld met shortjes op kledinghangers. Shortjes, die volgens de Turkse mannen ongepast zouden zijn. Honderden vrouwen trokken er de straat op om te protesteren met de conservatieve dresscode waarmee ze te maken krijgen. Zo zou het in Turkije onmogelijk zijn om als vrouw op straat te komen met een kort shortje of rokje of een decolleté zonder veroordelende blikken te krijgen.

Kortgerokt en met de duidelijke boodschap "Don't mess with my outfit" riepen de vrouwen in Istanboel op tot vrijheid in wat ze al dan niet mogen dragen. De protesten volgden op een aantal verbale en fysieke aanvallen tegen 'schaarsgeklede' vrouwen de afgelopen weken.

Incidenten

"Wij zullen niet gehoorzamen, monddood gemaakt worden of bang zijn. Wij zullen winnen door verzet", klonk het door de straten van Istanboel. Istanboel is een stad die in Turkije bekend staat als liberaal en vrouwvriendelijk. Toch vonden er de afgelopen weken enkele incidenten plaats tegen vrouwen naar aanleiding van hun 'ongepaste' kleding.

Een eerste incident vond plaats op een bus, waarbij een man de 21-jarige studente Asena Melisa Saglam een mep in het gezicht verkocht omdat ze tijdens de ramadan een shortje droeg. Met de woorden "je moet je schamen om je zo te kleden tijdens de Ramadan" zette hij z'n daden kracht bij.

Bij andere incidenten zijn vrouwen aangesproken omdat ze mannen met hun outfit zouden opwinden en werd in één geval zelfs een vrouw met de dood bedreigd omwille van haar kleding.

Met de protesten willen de Turkse vrouwen aangeven dat de maat voor hen vol is en ze worden daarbij bijgestaan door leden van de holebi- en transgendergemeenschap, wiens pride in juni nog verboden werd door de Turkse autoriteiten.

Lees meer