Deze outfit moet de Britse koninklijke familie altijd bij de hand hebben

De Britse prins William en zijn echtgenote Kate hebben onlangs een bezoek gebracht aan Ieper om de Slag bij Passendale te herdenken. Kate en William zagen er netjes gekleed uit, zoals we van het koppel gewoon zijn. Maar het koppel heeft altijd nog een extra outfit achter de hand en daar is een goede reden voor.

Bij elke reis die de Britse koninklijke familie maakt, gaat er een koffer mee met klassevolle en vaak ook kleurrijke outfits. Maar de hele familie moet ook altijd een extra, zwarte outfit meenemen. Die outfit moeten ze dragen als tijdens de reis een van hun familieleden zou sterven, zo schrijft The Sun.

Het is het protocol dat de Britse royals in het zwart gekleed zijn tijdens de rouwperiode. Geen zwart dragen zou respectloos zijn en in het buitenland vertoeven tijdens het overlijden, is geen excuus om geen zwart te dragen.

Wachten in vliegtuig

De koninklijke familie is dus goed voorbereid, maar dat is niet altijd zo geweest. In februari van 1952 overleed de vader van de Queen, King George VI. Op dat moment was de koningin samen met haar man, Prince Philip, in Kenia op bezoek én had ze geen zwarte outfit bij.

De Queen kon onmogelijk in een andere kleur outfit gezien worden bij haar terugkomst naar het Verenigd Koninkrijk. Daarom bleef ze na de landing van haar vliegtuig wachten in het toestel tot iemand haar een zwarte outfit had gebracht. Pas daarna zette ze officieel terug voet op Britse grond. Om zo'n chaos te vermijden, neemt de Britse koninklijke familie nu altijd een rouwoutfit mee in hun bagage.

Nieuwslezers

De regels omtrent outfits in tijden van rouw gelden trouwens niet alleen voor de leden van de koninklijke familie. Ook nieuwslezers en reporters moeten standaard een zwart pak en een zwarte das hij zich hebben, want alleen in die outfit mogen ze het overlijden van een Britse royal aankondigen in de media.

Lees meer