The Fast and the Furious in ’t echt: Roemeense bende rooft rijdende camions leeg

Vrachtwagenchauffeurs wilden het niet geloven, want ondoenbaar en ze zouden het toch wel merken, zeker? Maar het blijkt wel degelijk realiteit: een Roemeense bende die ook op onze wegen op spectaculaire wijze vrachtwagens leeggerooft. Rijdende vrachtwagens. En de chauffeurs hebben het niet eens in de mot.

Met meerdere auto's omsingelden ze op de snelweg onopvallend hun doelwit. Eén auto ging vlak achter de vrachtwagen rijden, waarna een van de verdachten door het dak naar buiten en op de motorkap kroop. Daar zaagde of brak die de deur naar de laadruimte open en klom erin. Vervolgens werden de dozen met de lading opengesneden en de goederen doorgegeven aan de auto achter de vrachtwagen.

De berovingen vonden meestal 's nachts plaats, omdat er dan minder andere auto's op de weg zijn die het kunnen zien.

Dat scenario komt zo uit The Fast and the Furious zou je denken. Alleen: het is echt, en het gebeurde al sinds 2013 in België, Duitsland en Nederland.

In Otterlo in Nederland zijn afgelopen weekend vijf Roemeense mannen opgepakt die ervan worden verdacht op spectaculaire wijze vrachtwagens te hebben leeggeroofd.

iPhones

De bende werd gevonden op een vakantiepark op de Veluwe. Bij de inval is voor een half miljoen aan gestolen iPhones gevonden. Ook stonden de speciaal geprepareerde auto's die voor de overvallen gebruikt werden bij het vakantiehuisje.

Hoewel in de truckerswereld twijfels bestaan over de echtheid van het verhaal, zegt een woordvoerder van de politie dat het geen broodjeaapverhaal is: "We hebben gegevens die er op wijzen dat er inderdaad op deze manier overvallen zijn gepleegd."

De bende zou in België en Nederland zeker 17 van de spectaculaire overvallen hebben gepleegd. In Duitsland is er al sprake van meer dan 50 gevallen de jongste jaren.

Geruchten over deze methode van overvallen circuleerden al enkele jaren in Roemenië en Duitsland, maar ze werden afgedaan als een urban legend.