Zo krijg jij meer geheugen op jouw smartphone zonder apps te moeten verwijderen

Smartphones zijn het ideale compact fototoestel op reis, maar wat doe je wanneer er geen geheugen meer vrij is? Apps verwijderen is de makkelijkste oplossing, maar niet iedereen kan zomaar afscheid nemen van zijn Candy Crush-verslaving. Daarom een paar andere tips om geheugen vrij te maken.

Je wilt een mooie foto nemen, maar plots verschijnt de melding 'geheugen is vol' op je scherm. In plaats van dan en daar oude foto's te verwijderen, kan je voor vertrek je smartphone opkuisen. En dat zonder noodzakelijke apps te verwijderen of een geheugenkaartje te moeten kopen!

Oude bestanden verwijderen

iPhone houdt voor jou berichten automatisch 'permanent' bij. Dit kan je aanpassen in het instellingen-menu. Berichten kan je ook één voor één verwijderen in de berichten-app. Andere oude bestanden zoals downloads, kan je op Android snel verwijderen via 'Mijn bestanden'. Via de app 'Diskusage' kan je in één keer duidelijk zien welke bestanden op je smartphone het meeste plaats innemen. Die kan je via die app ook verwijderen, maar let dan wel op dat je geen bestanden verwijdert die nodig zijn om apps te doen werken. Verder kan je ook podcasts en mails met grote bijlagen verwijderen om geheugen te winnen.

Cache verwijderen

Je smartphone slaat tijdelijke bestanden op om sneller te kunnen werken, maar die bestanden nemen onnodig plaats in. Dat 'cache-geheugen' raakt snel vol en neemt plaats in die beter kan worden gebruikt, door foto's bijvoorbeeld. Op Android kan je de cache van je telefoon verwijderen vanuit de instellingen (via Settings > Storage > Cached data) of per app (via Settings > Applications > Application Manager). Op iPhone kan dit niet zo snel. Vanuit het instellingen-menu kan je het Safari-geheugen verwijderen (Algemeen > Beheer opslagruimte > Beheer opslag > Safari) maar voor andere apps, zal je in de app zelf moeten zoeken. Een omslachtige manier om cache te verwijderen, is de app verwijderen en terug opnieuw installeren. Let wel op bij Android dat je een app volledig oninstalleert, via het instellingen-menu.

Gebruik de Cloud

Op Android kan je gebruik maken van Google Photos om foto's online te bewaren. Eens je een back-up hebt gemaakt in de app, ga je naar Settings > Free up device storage, en dan zal Google Photos alle foto's en video's verwijderen van je smartphone die in de cloud staan. Naast foto's kunnen ook muziek en films uit de Cloud gehaald worden. In Spotify, Apple Music en Google Play Music kan je muziek downloaden om te beluisteren wanneer je geen data of wifi kan gebruiken. Die gedownloade nummers stapelen zich snel op en kunnen tot over een gigabyte aan geheugen in beslag nemen. Maak dus af en toe een selectie van die muziek. Bij Apple Music en Google Play Music haal je die downloads makkelijk weg, bij Spotify is er geen lijst met 'gedownloade nummers' en zal je per album en afspeellijst de knop 'downloaden' moeten afzetten. Bij Netflix kan je sinds kort ook afleveringen downloaden, maar vergeet ze dan niet te verwijderen van zodra je ze bekeken hebt.

De geheime 'Lord of the Rings'-tip

Volgens een Reddit-gebruiker bestaat er een makkelijk trucje om op een iPhone in één keer een groot aantal MB tot zelfs 1GB vrij te maken. Wanneer je geheugen bijna vol is, zoek je in de iTunes Store een grote film, zoals bijvoorbeeld Lord of the Rings. Je zorgt ervoor dat het aantal MB van de film groter is dan het aantal resterende MB in je geheugen en dat je een paswoord of Touch ID nodig hebt om films te kunnen downloaden uit de iTunes Store. Dan druk je op 'kopen' en krijg je een melding dat er niet genoeg geheugen is om de film te downloaden. Klik op OK en je zal zien dat Apple, ook al kocht je de film niet, automatisch overbodige bestanden en cachegeheugen heeft vrijgemaakt. Dit kan je ook doen door je telefoon volledig te resetten. Maak dan op voorhand wel een reservekopie via je computer of de iCloud. Hoe vaker je je telefoon reset, hoe meer overbodige data hij zal wissen uit het geheugen.

Lees meer