Trump zelf dicteerde misleidende verklaring over meeting van zijn zoon met Russen blijkt nu

Het was Donald Trump die begin juli hoogstpersoonlijk verantwoordelijk was voor de inhoud van de eerste, misleidende verklaring over de ontmoeting van zijn zoon en schoonzoon met een Russische advocate die compromitterende informatie over Hillary Clinton had beloofd. Trump beweerde toen nochtans van niks te weten.

Dat meldt The Washington Post op basis van verschillende bronnen onder wie adviseurs van Trump. Trump Jr. kwam begin juli in opspraak toen bekend werd dat hij in juni 2016 een ontmoeting had met een Russische advocate. Ook Trumps schoonzoon Jared Kushner en raadgever Steve Bannon waren bij die ontmoeting.

De Russische advocate had laten weten compromitterende informatie over Trumps tegenstander Hillary Clinton te hebben, informatie die afkomstig was van het Kremlin, dat Donald Trump wou helpen om te verkiezingen te winnen.

Adoptieprogramma

Toen de ontmoeting werd onthuld, gaf Trump Jr. een verklaring aan The New York Times waarin hij beweerde dat hij met de Russin "voornamelijk sprak over een adoptieprogramma voor Russische kinderen". In die verklaring werd benadrukt dat de reden voor de ontmoeting niets te maken had met de verkiezingen.

Maar uit een aantal e-mails die Trump Jr. zelf vrijgaf bleek dat niet te kloppen: daaruit bleek dat hij gretig toehapte toen de advocate beweerde te beschikken over Hillary Clinton.

Trump Jr. beweerde ook dat zijn vader van niks op de hoogte zou zijn geweest. Maar nu blijkt dat de Amerikaanse president hoogstpersoonlijk verantwoordelijk was voor de inhoud van de eerste, misleidende verklaring die zijn zoon gaf.

Adviseurs van Trump zeggen dat de kwestie werd besproken tijdens de terugvlucht naar de VS vanuit Duitsland, waar de president begin juli de G20-top bijwoonde. De adviseurs zouden Trump hebben aangeraden zijn zoon een waarheidsgetrouwe beschrijving van de ontmoeting te laten geven, zodat die "later niet in twijfel kon worden getrokken als alle details bekend werden".

Maar dat zag Donald Trump niet zitten. Hij dicteerde blijkbaar zelf de reactie die zijn zoon moest geven, namelijk dat de meeting ging over de adoptie van Russische kinderen in de VS.

Luistert niet

De mogelijke banden tussen het team van Trump en Rusland worden momenteel onderzocht door speciaal aanklager Robert Mueller. De nieuwe onthullingen brengen Trump in een nog lastiger parket.

“Now someone can claim he’s the one who attempted to mislead. Somebody can argue the president is saying he doesn’t want you to know the whole truth”, zegt één van de adviseurs aan The Washington Post.

Trump lijkt volgens de bronnen niet te beseffen dat hij in juridisch gevaarlijk vaarwater zit. “He refuses to sit still. He doesn’t think he’s in any legal jeopardy, so he really views this as a political problem he is going to solve by himself.”

Ze zeggen dat Trump in toenemende mate de raad van zijn adviseurs in de wind slaat: “He is increasingly acting as his own lawyer, strategist and publicist, often disregarding the recommendations of the professionals he has hired”.