Je mag nog sporten tijdens je zwangerschap en dit zijn de sporten die aan én af te raden zijn

Je krijgt een baby? Hoera! Maar je wil nog steeds in conditie blijven? Ook geen probleem, want sporten tijdens je zwangerschap heeft een aantal voordelen. En na de bevalling kan je meedoen met de nieuwste trend en samen met je baby gaan fitnessen.

Je lichaam verandert fel eenmaal er een baby in je buik groeit, maar dat betekent niet dat je je levensstijl direct moet omgooien. Als jij graag sport, dan kan je dat gerust blijven doen tijdens je zwangerschap. Er zijn zelfs sporten die je mag blijven doen tot vlak voor je bevalling, zelfs als je pas begint met sporten tijdens je zwangerschap. Deze sporten worden het meest aangeraden:

Wandelen

Elke dag een halfuurtje wandelen is makkelijk, goedkoop en je kan het op je eigen tempo doen. Er zijn ook veel voordelen aan wandelen: het verlaagt je bloeddruk, geeft je energie en is goed voor de doorbloeding in je benen. Die goeie doorbloeding kan dan weer spataderen tegengaan. Daarbovenop ga je meestal wandelen in de natuur. Frisse lucht inademen met het zicht op mooie landschappen is gezond én mooi meegenomen.

Fietsen

Ook fietsen is heel gezond tijdens je zwangerschap. Zowel even op de fiets springen om naar de bakker te gaan of een fietstochtje van een aantal kilometers doen, is goed voor je lichaam. Fietsen op een hometrainer is ook perfect. Ook met fietsen zorg je voor een goede doorbloeding. Pas wel op dat je steeds een goede houding aanneemt op je fiets. Als dat niet meer lukt door je dikke buik, dan is waterfietsen een leuk en waardig alternatief.

Zwemmen

Een echte aanrader is zwemmen. In het water voel je je zo licht als een veertje en heb je geen last van je extra kilo's. Elke spier in je lichaam wordt getraind zonder dat je gewrichten overbelast raken en met zwemmen is het risico op blessureleed minimaal. Zwemmen is ook de perfecte remedie tegen gezwollen enkels en daar kan je als zwangere vrouw alleen maar blij van worden. Schoolslag is de beste zwemslag tijdens je zwangerschap, omdat je je torso (anders dan bij crawl) niet moet draaien.

Vind je zwemmen een beetje saai, maar zie je er toch de voordelen van in? Dan is aquagym misschien iets voor jou. Een groepsles met fitnessoefeningen in het water, dat klinkt toch alleen maar tof?

Nog een extra tip: ga 's ochtends vroeg zwemmen, want dat geeft niet alleen een energieboost, maar zou ook helpen tegen ochtendmisselijkheid.

Yoga

Yoga is niet alleen goed voor je innerlijke rust, maar ook voor het versterken van je spieren en het verlichten van je rugpijn. Tijdens yogalessen leer je om je ademhaling te controleren, iets wat je heel hard van pas komt tijdens je bevalling. Er worden tal van lessen zwangerschapsyoga georganiseerd in Vlaanderen. Dat is tof, omdat je dan ook nog eens met 'lotgenoten' kunt praten over jullie zwangerschap.

Af te raden

Er zijn een aantal sporten die worden afgeraden tijdens je zwangerschap. Zo worden competitiesporten en sporten waarbij je een hoger risico hebt op vallen of slagen voor moet incasseren, afgeraden. Je bokshandschoenen laat je dus beter een paar maanden in de kast liggen en je paard laat je ook beter wat op stal staan. Diepzeeduiken wordt ook afgeraden, omdat de druk in het water veranderingen aan je lichaam toebrengt en die kunnen schadelijk zijn voor de foetus.

Tips tijdens het sporten

Er zijn eigenlijk twee belangrijke tips voor als je wil sporten tijdens je zwangerschap: drink veel water om je lichaam goed te blijven hydrateren en luister vooral naar je lichaam. Als je niet meer comfortabel bent bij het doen van bepaalde sporten of oefeningen, forceer je dan vooral niet.

En na de bevalling?

Gun je lichaam vooral eerst wat rust na de bevalling. Een kind op de wereld zetten is sowieso al een aanslag op je lichaam, dus overhaast niets om je lichaam van voor de zwangerschap terug te krijgen. In normale omstandigheden kan je 6 weken na je bevalling opnieuw voorzichtig starten met sporten. Als je een keizersnede hebt gehad, wacht je beter nog wat langer. Als je je bekkenbodem te snel na de bevalling belast, riskeer je meer klachten tijdens de menopauze, zoals incontinentie.

Wil jij graag opnieuw in vorm raken, maar ook zoveel mogelijk tijd met je baby'tje doorbrengen? Dan is er nu een perfecte oplossing: Mama-Baby Fitness.

In Vip-Fit in het West-Vlaamse Gistel zijn er speciale lessen die je als mama samen met je baby van 4 weken tot 10 maanden oud kan doen. Je gebruikt je kleine kapoen als gewicht. Op die manier werk je op een leuke manier aan je lichaam krijg je ongetwijfeld een stevige band met je kind. Experts zijn alvast enthousiast over het initiatief en je kan de oefeningen ook gewoon thuis doen. Kijk dus vooral of er in jouw buurt een gelijkaardig alternatief te vinden is.

Lees meer