Heb jij bloedgroep AB? Dan is het Rode Kruis dringend op zoek naar jou om levens te redden

Het Rode Kruis heeft jouw hulp dringend nodig. De voorraad AB plasma slinkt zienderogen door een zogenaamde 'plasmawisseling' van één patiënt en daarom is het Rode Kruis dringend op zoek naar donoren.

Het Rode Kruis heeft in de zomer vaak extra nood aan bloed- en plasmadonoren. Dat komt omdat veel donoren op vakantie zijn, maar de vraag naar bloed en plasma even groot blijft.

Door de behandeling van één bepaalde patiënt is de voorraad AB plasma nu heel snel aan het zakken en doet het Rode Kruis een dringende oproep. De patiënt in kwestie krijgt een zogenaamde 'plasmawisseling'. Dat betekent dat alle plasma in zijn lichaam wordt vervangen door nieuw, gezond plasma. Hoeveel keer je zo'n behandeling nodig hebt, is afhankelijk van de ziekte die je hebt. Voor de persoon die nu wordt behandeld, zijn er per dag zo'n 15 zakken plasma nodig om hem of haar in leven te houden.

Ga naar donorcentrum

Heb jij dus bloedgroep AB? En wil je graag een held zijn en levens redden? Ga dan zeker langs in een donorcentrum in je buurt. Het Rode Kruis zal je ontzettend dankbaar zijn, net als alle patiënten die door jouw donatie geholpen worden. Ook mensen met een andere bloedgroep zijn natuurlijk welkom, want er kan nooit genoeg bloed in voorraad zijn.

Sta er trouwens ook even bij stil dat jij misschien op een dag bloed of plasma zult nodig hebben van een donor. En dan hoop je toch ook dat mensen hun bloed of plasma doneren om jou te helpen?

Lees meer