Nederland stopt uitleveringen gevangenen aan België

Een Nederlandse rechtbank heeft beslist dat er voorlopig geen gevangenen aan België uitgeleverd mogen worden. Aanleiding is een negatief rapport van het antifoltercomité van de Raad van Europa. Daarin krijgt België felle kritiek voor de toestand in de gevangenissen tijdens cipiersstakingen van mei en juni 2016.

Nederland weigert voorlopig alle uitleveringsverzoeken van gevangenen aan België. Dat meldt persbureau Belga. Ze eisen meer duidelijkheid over de omstandigheden in de Belgische gevangenissen. Dat heeft de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank in Amsterdam beslist naar aanleiding van een vernietigende rapport van het antifoltercomité van de Raad van Europa.

Daarin wordt ons land op de vingers getikt voor de toestand in de gevangenissen tijdens stakingen van mei en juni 2016. Ze hebben het over een "onmenselijke of vernederende behandeling" van Belgische gedetineerden en noemt de toestand in onze gevangenissen "ongezien". De gedetineerden van de gevangenissen van Lantin, Hoei en Paifve kregen in die periode geen familiebezoeken, geen regelmatige toegang tot douches en geen producten voor hygiëne.

Een Antwerpse onderzoeksrechter diende een verzoek in om acht verdachten die in Nederland verblijven over te leveren. Die worden hier verdacht van deelname aan een criminele organisatie die drugs smokkelt vanuit Zuid-Amerika naar Europa, onder meer via de Antwerpse Haven. De verdachten in kwestie blijven voorlopig dus in Nederland en ook alle andere uitleveringsverzoeken van ons land worden voorlopig geweigerd.

Lees meer