‘Verkrachterswet’ afgeschaft in Jordanië: slachtoffer moet niet langer trouwen met aanrander

Er stond tot nu toe een bepaling in het Jordaans strafrechtwetboek dat verkrachters het recht gaf hun straf te ontlopen door met hun slachtoffer te trouwen. Die bepaling wordt nu geschrapt.

Het Jordaanse parlement heeft beslist dat een bepaling uit het strafrechtwetboek geschrapt wordt, waarmee verkrachters hun straf kunnen omzeilen als zij met hun slachtoffer trouwen. Dat meldt persbureau AP. Veel Jorganiërs beschouwen een verkracht persoon als ‘schande voor de familie’. Het beruchte artikel 308 uit het Jordaanse strafrechtwetboek was dan ook een manier om de schande te ‘verplaatsen’ naar de familie van de verkrachter.

Het besluit moet nog wel goedgekeurd worden door de senaat en koning Abdullah II. Vandaag verzamelden zich tientallen demonstranten buiten het Jordaanse parlement in Amman.

Arabische wereld kuist op

Vrouwenrechtenactivisten en mensenrechtenorganisaties hebben in het land jarenlang tegen deze wetsbepaling gestreden. In 2016 werden nog 160 gevallen van verkrachting gedocumenteerd in Jordanië. Dat blijkt uit de officiële cijfers. In verschillende Arabische landen zoals Algerije, Irak, Libië, Syrië, Koeweit en de Palestijnse Gebieden staan soortgelijke artikels nog steeds in het wetboek. Tunesië, Marokko en Egypte schrapten zo’n wetsartikel al. Volgens Human Rights Watch ligt ook in het Libanese parlement de afschaffing van zo’n ‘verkrachterswet’ op tafel.

Human Rights Watch noemt het schrappen van Artikel 308 door Jordanië “een positieve stap in het versterken van de rechtsstaat en het beëindigen van de straffeloosheid op geweld tegen vrouwen”.

Lees meer