Bedelen kan tot 40.000 euro per jaar opleveren: de cijfers 

In Namen kan bedelen je tot 90 euro per dag opleveren. Daarom heeft de gemeenteraad van Namen beslist om anti-bedelreglement in te voeren. Het zal gedurende een periode van drie maanden verboden worden om geld te vragen aan voorbijgangers.

We denken altijd dat bedelaars ‘sukkelaars’ zijn. Maar in Namen kan bedelen je tot 90 euro per dag opleveren. Dat schrijft de Franstalige krant La Dernière Heure. In Brussel zou je in een goed jaar zelfs 40.000 euro kunnen bij elkaar schooien, dat is dus ongeveer 110 euro per dag. In Charleroi hetzelfde liedje: voordat er in het stadscentrum werken waren, kon bedelen je tot 150 euro per dag opleveren.

Drie maanden zonder bedelen in Namen

De gemeenteraad van Namen heeft eind juni beslist om anti-bedelreglement in te voeren. Het zal gedurende een periode van drie maanden verboden worden om geld te vragen aan voorbijgangers. Het verbod gaat in op 22 augustus, klokslag middernacht.

De Naamse daklozen hebben meteen laten weten dat ze niet akkoord zijn met de maatregel en eisen dat die ingetrokken wordt. Ze willen dat het ‘bedelfenomeen’ in Namen grondig onderzocht wordt. Uit cijfers van sociale diensten van de stad Namen blijkt dat er zo’n zevenhonderd daklozen zijn in Namen. Sommigen van hen trekken een OCMW-uitkering, anderen moeten het doen met wat ze op straat vast kunnen krijgen.

Roma

In België is bedelen niet illegaal zolang er geen kinderen mee gemoeid zijn. Als er wel kinderen ingezet worden, is er vaak sprake van mensensmokkel. Vooral bij Romazigeuners zou dat vaak voorkomen. Dat meldt La Dernière Heure. Volgens federaal Migratiecentrum bedelden in 2016 zo’n tweehonderd Romazigeuners in de Brusselse straten. Zij zetten vooral vrouwen, kinderen en mensen met een beperking in om te bedelen.

Lees meer