Duizenden vluchtelingen worden gerepatrieerd naar Syrië om onder bewind extremisten al-Nusra te gaan leven

Zo'n 7000 Syrische vluchtelingen zijn vanuit Libanon met bussen teruggebracht naar hun thuisland. Dat gebeurt na een akkoord tussen de soennitische terreurbeweging al-Nusra en de sjiitische terreurbeweging Hezbollah. De bussen rijden naar de Syrische streek Idlib, dat sinds kort in handen is van al-Nusra.

Honderdduizenden Syriërs hebben zich de jongste jaren in Libanon gevestigd. De meesten deden dat uit angst voor terreurgroep IS of de regeringstroepen van het Assad-regime. Nu is er een omgekeerde beweging op gang: ongeveer 7000 Syriërs worden vanuit Libanon teruggebracht naar hun thuisland. Dat meldt de Nederlandse publieke omroep NOS. Naast de duizenden vluchtelingen, die in Libanese kampen verbleven, keren ook strijders van de soennitische terreurbeweging al-Nusra terug met hun familieleden. De extremisten verbleven sinds 2014 in Libanees berggebied vlakbij de grens met Syrië. Nu zijn ze gedwongen om zich terug te trekken na een gezamenlijk offensief van de sjiitische terreurbeweging Hezbollah, Libanese leger en het Syrische leger. Dat werd in een verdrag vastgelegd.

Dat is ook de reden dat de rest zijn koffers mag pakken naar de Syrische streek Idlib, dat sinds kort in handen is van al-Nusra. Syrische vluchtelingen hebben het momenteel niet gemakkelijk in Libanon. Heel wat politieke partijen en Libanezen willen dat ze terugkeren naar hun thuisland. Er wordt dan ook gehoopt dat de vluchtelingen het in het al-Nusra gebied beter zullen hebben, aangezien de overgrote meerderheid van hen soennitisch is.

Uitwisseling gevangenen

In de overeenkomst staat ook dat Syrische en Libanese krijgsgevangenen uitgewisseld zullen worden. Eerder deze week werden al lijken van omgekomen Hezbollah-strijders teruggegeven. Libanees premier Saad al-Hariri gaf eerder al aan dat de terugkeer van vluchtelingen alleen door de Verenigde Naties gecoördineerd zou moeten worden.

Hiermee zijn niet alle islamitische extremisten uit Libanon vertrokken. Zo heeft terreurgroep Islamistische Staat een ander Libanees gebied aan de grens met Syrië in handen. Eerder deze week heeft het Libanese leger ook op hen het vuur geopend.

Het al-Nusra Front wordt dankzij steun uit de Arabische Golfstaten tot de belangrijkste strijdgroepen gerekend die tegen de regering van president Bashar al-Assad vechten. De groep strijdt ook tegen Islamitische Staat.

Lees meer