Braziliaanse president Temer neemt 11,5 miljoen dollar smeergeld aan, maar moet niet voor rechter verschijnen

Het corruptieonderzoek naar de Braziliaanse president Michel Temer is voorlopig stopgezet. Dat heeft het parlement er bij de stemmig beslist. Temer heeft zich door een vleeswarengigant voor 11,5 miljoen dollar laten omkopen in ruil voor hulp bij belastingzaken en leningen door staatsbanken. De sfeer in het parlement was grimmig. Temer wordt nog door amper vijf procent van de Braziliaanse bevolking gesteund.

Het parlement van Brazilië heeft een corruptieonderzoek naar president Michel Temer geblokkeerd. Hij zal voorlopig niet vervolgd worden en mag president blijven. Dat melden persbureau Belga en ANP. Temer was aangeklaagd voor corruptie en witwassen. De belangrijkste federale aanklager van Brazilië beschuldigde hem ervan smeergeld aangenomen te hebben. Hij zou zich hebben laten omkopen in ruil voor hulp bij belastingzaken en het verstrekken van leningen door staatsbanken. Temer had afgesproken dat hij daarvoor zo'n 11,5 miljoen dollar zou krijgen van het grootste vleesverwerkende bedrijf ter wereld, JBS SA. Het schandaal kwam aan het licht omdat topmannen van het bedrijf op vraag van de politie stiekem geluidsopnames van de gesprekken met de president hadden gemaakt.

Grimmige sfeer in parlement

Het juridisch onderzoek naar de president mocht enkel verdergezet worden als twee derde van de Braziliaanse parlementariërs daarmee in zou stemmen. Zoals verwacht, kozen teveel congresleden de kant van de president. De Braziliaanse sociaaldemocratische partij Partido dos Trabalhadores, de grootste regeringspartner van Temer, stemde verdeeld.

In het parlement was de sfeer grimmig tijdens de stemming en eerdere hoorzittingen. Leden van de oppositie haalden koffertjes met nepgeld boven en schreeuwden: "Weg met Temer!” Een van de oppositieleiders noemde Temer een oplichter: "Brazilië moet niet geleid worden door een stelletje gangsters." Ook buiten het parlementsgebouw waren er protesten tegen de president.

Steun van vijf procent Brazilianen

Temer noemt de uitkomst van de stemming “onbetwistbaar”. Toch kan hij nu niet zorgeloos door het leven, want de aanklager zal hem nu waarschijnlijk vervolgen voor het tegenwerken van het onderzoek. Ook daar zou het parlement dan opnieuw over moeten stemmen. Braziliaanse en internationale opiniemakers verwachten ook dat er de komende tijd meer corruptieaanklachten tegen Temer komen.

Temer is amper een jaar president van Brazilië. Zijn voorgangster, Dilma Rousseff, werd afgezet na beschuldigingen van corruptie en vriendjespolitiek. Ze was de eerste vrouwelijke president van het land. Zowat iedereen was erbij de aanstelling van Temer van overtuigd dat er weinig zou veranderen aan de politieke cultuur van de oude en corrupte garde. Volgens peilingen heeft Temer de steun van amper vijf procent van de Braziliaanse bevolking. Hij is benoemd tot het eind van Rousseffs ambtsperiode, eind volgend jaar.

De sfeer in het parlement:

Lees meer