Indonesië, 2017: man levend verbrand voor stelen drie versterkers uit moskee

Een 30-jarige man die betrapt werd toen hij drie versterkers uit een moskee in het Indonesische Bekasi, een voorstad van Jakarta, wou stelen, is op gruwelijke wijze door een meute vermoord. Hij werd met benzine overgoten en levend verbrand. Indonesië stond lang bekend als een van de meest gematigde islamitische landen, maar dat lijkt voorbij te zijn.

De onfortuinlijke dief, in de Indonesische kranten enkel met de initialen M.A. genoemd, werd dinsdag op heterdaad betrapt toen hij in de moskee van Suka Tenang, een wijk in Bekasi, een voorstad van hoofdstad Jakarta met bijna 3 miljoen inwoners, drie geluidsversterker wou stelen.

De dief probeerde nog te vluchten; hij sprong in de rivier die loopt tussen Suka Tenang en Muara Bakti, een andere wijk. Maar aan de overkant stond een woedende menigte hem op te wachten. Hij werd eerst in elkaar geslagen en daarna overgoten met benzine en in brand gestoken.

De dief overleed ter plekke. Zijn lichaam was voor 80 procent verbrand.

Signatuur: FPI

Indonesi stond lang bekend als een van de meest gematigde islamitische landen, maar dat lijkt voorbij te zijn. Het militante Front van de Verdedigers van de Islam (Front Pembela Islam of FPI) is steeds meer invloed aan het winnen, en de gruwelijke executie van de dief is een voorbeeld van hoe het te werk gaat.

De FPI staat bekend om haar ?handhavingsacties? jegens niet-Islamitische activiteiten. Deze handhavingsacties worden uitgevoerd door haar paramilitaire groep of knokploeg, de Laskar Pembela Islam (?Militie ter verdediging van de Islam?).

De FPI werd opgericht in augustus 1998. Ze begon als een bende afpersers die opereerde op straat. Tijdens de studentenprotesten eind jaren 90 tegen het bewind van Soeharto werd de FPI door het leger bewapend om studenten in elkaar te slaan.

Inmiddels is dat kleine legertje uitgegroeid tot een beweging met 5 miljoen leden. Met geweld voeren zij de agenda uit van de pleitbezorgers van de politieke islam. Hun acties richten zich tegen minderheden als de sjiieten, christenen, homo's en transgenders, maar ook tegen iedereen die in hun ogen de islam beledigt.

Lees meer