Waarom vloeken we zo vaak als we onder stress staan?

Heb jij dat ook? Dat scheld- en vloekwoorden zo makkelijk uit je mond floepen op een stresserend moment? Je bent lang niet de enige met die 'gewoonte' en je hoeft je er ook niet voor te schamen, want er is een wetenschappelijke verklaring voor.

Anthony Scaramucci was amper tien dagen hoofd van het communicatieteam van het Witte Huis in de Verenigde Staten, maar in die korte tijd heeft hij heel wat af gevloekt. Het was ongezien met welke vurige overtuiging Scaramucci in het rond vloekte, maar eigenlijk is wat hij deed niets nieuws.

Dokter Rebecca Roache vertelt aan de Britse krant The Independent dat vloeken niets is dat uitsluitend mensen met een grote machtspositie doen. "Het is iets dat velen onder ons doen", zegt ze.

Betrouwbaarder

"Vloeken is een krachtige manier om ons te helpen omgaan met sterke gevoelens. Er is zelfs wetenschappelijk bewijs dat vloeken ons helpt om pijn te weerstaan." Volgens dokter Roache lijkt het erop dat Scaramucci met zijn gevloek zijn ergernis probeerde uit te drukken.

"In sommige contexten kan vloeken de boodschap die we proberen overbrengen versterken en op die manier wordt je boodschap zelfs meer betekenisvol", zo zegt dokter Roache.

Eerder dit jaar toonde een studie aan dat er een verband bestaat tussen vloeken en eerlijkheid. Die studie toont dat hoe meer we vloeken, hoe betrouwbaarder we worden gezien. En dat lijkt ook logisch, omdat we vloeken tijdens spontane uitbarstingen van emotie en dat zorgt ervoor dat we heel authentiek overkomen.

Maak je dus niet teveel zorgen over je gevloek, het zorgt er net voor dat je eerlijk overkomt.

Lees meer