Dieselschandaal: Amerikaanse topman Volkswagen bekent schuld sjoemelsoftware

Een hoge manager van Volkswagen heeft in de VS aan een rechter schuld bekend over de sjoemelsoftwarefraude van het dieselschandaal. Oliver Schmidt was tot maart 2015 verantwoordelijk dat Volkswagen de Amerikaanse milieuregels zou volgen. Tussen 2012 en 2015 werd onder zijn leiding de uitstoot van 600.000 auto's vervalst.

Oliver Schmidt, voormalig topman van Volkswagen, heeft aan een Amerikaanse rechtbank bekend dat hij betrokken was bij het dieselschandaal, het wereldwijde emissieschandaal. Dat meldt persbureau ANP. Hij riskeert nu zeven jaar cel voor samenzwering en fraude.

Schmidt was manager in de Amerikaanse stad Detroit. Daar werd onder zijn leiding de uitstoot van 600.000 auto’s gemanipuleerd tussen 2012 en 2015. Hij loog tegen toezichthouders dat de uitstoot op de baan hoger was door technische problemen. Maar eigenlijk werd er van software gebruikgemaakt om de uitstootcijfers te vervalsen. Begin dit jaar werd Schmidt opgepakt.

Vervolging afgekocht

Het dieselschandaal kwam in 2014 aan het licht. Volkswagen installeerde software waardoor een auto 'wist' of hij werd getest in een lab of wanneer hij op de weg reed. In de testsituatie werd de uitstoot beperkt. Op de weg stootten sommige auto's veertig keer zo veel vervuilende stoffen uit als toegestaan. Er wordt geschat dat er wereldwijd met zo'n 11 miljoen auto’s gesjoemeld werd.

In januari heeft Volkswagen vervolging van het Amerikaanse gerecht afgekocht voor 4,3 miljard euro. Toch zijn naast Schmidt nog zeven Volkswagen-topmannen aangeklaagd in de VS. In december doet de rechtbank een uitspraak over de straf van Schmidt.

Lees meer