Reuzenpanda bevalt van tweeling in Franse dierentuin. Maar dan slaat noodlot toe

In Frankrijk is voor het eerst een panda bevallen, van een tweeling nog wel. Er kwam wel snel een domper op het nieuws: één van de babypanda's is kort na de geboorte gestorven.

In een dierentuin in het Franse Saint-Aignan wierp reuzenpanda Huan Huan, die wordt geleend van een Chinese dierentuin, gisterenavond om respectievelijk 22.18 en 22.32 uur twee jongen.

Het eerste jong, dat 121 gram woog, had vanaf de geboorte ademhalingsproblemen en kon ook door een team van specialisten niet meer worden gered. De tweede baby, met een gewicht van 142.4 gram iets zwaarder, verkeert in goede gezondheid.

Kunstmatig

Panda Huan Huan zorgt volgens de verzorgers van het ZooParc de Beauval in Saint-Aignan, in de buurt van Tours, goed voor haar overlevend kind. De kleine panda zit in het verblijf en is vooralsnog alleen via camera's te zien.

Huan Huan was kunstmatig geïnsemineerd met sperma van haar partner Yuan Zi. Ook hij woont in de Franse dierentuin. China heeft het koppel voor 10 jaar uitgeleend.

1.800

In China leven nog zo'n 1.800 panda's in het wild. 400 dieren leven in gevangenschap. De Chinese overheid onderhoudt een intensief fokprogramma, wat de afgelopen jaren heeft geleid tot een stijging van het aantal exemplaren in het wild. Slechts zelden worden de dieren uitgeleend aan buitenlandse dierentuinen. Wereldwijd is de reuzenpanda in achttien dierentuinen te zien, waaronder bij ons in Pairi Daiza.

Het was voor het eerste dat er op Franse bodem reuzenpanda's zijn geboren. De negen jaar oude Huan Huan en haar man Yuan Zi blijven volgens de huidige planning nog tot 2022 in de Franse dierentuin, waarna ze zullen terugkeren naar China. Ook de baby zal over twee of drie jaar naar China verkassen.