"Chaos is a ladder." Dit is waarom het gesprek tussen Bran en Baelish belangrijker is dan je denkt

Het zotte einde heeft uiteraard alles overschaduwd, maar wat eerder in de laatste aflevering van 'Game of Thrones' gebeurde is misschien wel nog belangrijker. Vooral het gesprek tussen Bran en Littlefinger is interessant. Let op: spoilers over de vierde aflevering van seizoen 7.

Bran komt dit seizoen eerder over als een verwende puber dan een sympathieke jongen, maar het kan bijna niet anders of hij speelt nog een belangrijke rol in het laatste anderhalve seizoen van Game of Thrones. Niet alleen kan hij 'wargen' in dieren en mensen, hij ziet ook alles wat gebeurd is en op dit moment aan 't gebeuren is overal ter wereld.

Dat maakte hij ook al snel duidelijk tegen Petyr Baelish. Die laatste speelde zijn klassieke spelletje door medeleven te tonen: "I imagine you've seen things most men wouldn't believe. To go through all of that and make your way home again only to find such chaos in the world, I can hardly imagine ..."

Maar Bran maakte snel duidelijk dat hij dat spelletje doorheeft met zijn droge reactie: "Chaos is a ladder". Echte fans van Game of Thrones zullen die uitspraak nog herkennen uit seizoen 3. Toen zei Baelish dezelfde oneliner tegen Varys (zie fragment). Daarmee maakt Bran dus duidelijk dat hij alle smerige plannetjes die Littlefinger ooit deed, heeft gezien.

Mysterieus cadeau

Die quote was trouwens niet het enige belangrijke moment tussen Lord Baelish en Bran. Hun gesprek begon met een cadeau van Littlefinger. Hij gaf Bran de dolk waarmee die bijna vermoord werd in het eerste seizoen. Van wie die dolk is, is trouwens nog altijd een geheim.

Baelish zei lang geleden tegen Catelyn Stark: "There?s only one dagger like this in the Seven Kingdoms, it?s mine". Daarna voegde hij er wel aan toe dat hij zijn dolk had verloren aan Tyrion. Het is dan ook opvallend dat Baelish nu beweert geen idee te hebben van wie de dolk is.

Toch mogen we ervan uitgaan dat Littlefinger dat mysterieuze cadeau met een reden geeft. Wat is zijn plan? En weet Bran van wie de dolk echt is, en wie hem dus heeft proberen vermoorden?

Lees meer