Dans Dans kleurt slotdag Jazz Middelheim

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Dans Dans - uit ons eigen landje - verbaasde zondag de gemiddelde Jazz Middelheim-bezoeker op het Antwerps festival dat volledig rond jazz en popcultuur draait. En headliner Van ‘the man’ Morrisson levert wat de traditionele afsluiter doet verwachten, massa volk, veel sfeer en hits aan de lopende band. Een sfeerbeeld.

Jazz is anno 2017 een erg rekbaar begrip. Zowel Van Morrison als Dans Dans zijn het zoveelste bewijs dat het niet al jazz is wat de klok slaat op het sympathiekste midzomerfestivalletje van de regio.

Dans Dans verraste met wat we een "experimenteel instrumentaal pop-rock concert" zouden noemen. Gitaarmuziek snerpt, maar het geheel doet toch het meest denken aan Enio Morriccone volgens een collega muziekjournalist. In het geheel hadden ze een bijna onherkenbaar vleugje La Vie En Rose van Edith Piaf gesmokkeld.

© Bruno Bollaert

Dans Dans is een select clubje met Bert Dockx (Flying Horseman), Frederic Jacques (Mark Lanegan, Lyenn) en Steven Cassiers (Dez Mona, DAAU). Verrassend en uniek al sinds hun debuut van 2012 met instrumentale, atmosferiche, meeslepende, geraffineerde en wilde muziek.

Wat een voorsmaakje was dat voor wie volgend weekend afzakt naar dat grote broer-festival Pukkelpop. In de kleine tent zat warempel Jan Peumans, Vlaanderens eerste politicus, met zijn eega in het publiek. ‘Zij komen vooral het festival ontdekken. Niet dat ze de albums of hits van Van Morrisson kennen. Als we verwijzen naar Gloria doet dit wel een belletje bij hen rinkelen. Afwachten maar of het hen straks zal bekoren.

Tevreden naar huis

Dat The Man zou opdagen, was een zekerheid. In welke bui hij zou zijn, was dat niet. Maar op Jazz Middelheim bewees hij nog maar eens waarom hij zijn sterrenstatus meer dan waard is! ‘Van The Man’ bracht de perfecte afsluiter van het festival bij zonsondergang. Een volle tent kon genieten van een bluesy set gekaderd binnen de traditie van de jazz. Met een memorabele en krachtige versie van Gloria stuurde Van Morrison het opgezweepte publiek tevreden naar huis.

Lees meer