Rechter weigert abortus voor meisje van 10 dat verkracht werd door familielid

In de Indiase stad Chandigarh, de hoofdstad van de noordelijke deelstaat Punjab, heeft een rechter bepaald dat een meisje van 10 dat zwanger werd na herhaaldelijk te zijn verkracht door haar achterneef, geen abortus mag ondergaan.

De ouders hadden vorige maand gevraagd om een abortus, maar de rechter wees dat verzoek af. In India is toestemming nodig voor abortus na de 20ste week van de zwangerschap.

Die wordt alleen gegeven als bijvoorbeeld het leven van de moeder in gevaar is. In dit geval adviseerden artsen tegen abortus, omdat het meisje al in de 32ste week zat. Een abortus zou voor haar te riskant zijn.

Buikpijn

De zwangerschap werd pas een paar weken geleden ontdekt, toen het meisje begon te klagen over buikpijn. De ouders hadden niets gemerkt. "Het was een gezond en mollig kind, dat geen idee heeft van wat er met haar is gebeurd. Haar is ook niet verteld dat ze zwanger is, maar alleen dat ze een soort gezwel in haar buik heeft", zei een kennis die namens de familie het woord voert.

De verkrachter is een neef van de moeder van het meisje. Volgens de vader van het misbruikte meisje heeft hij een bekentenis afgelegd en zit hij vast in afwachting van zijn proces.

De baby wordt als het goed is half september per keizersnede gehaald en daarna afgestaan voor adoptie.

Helft

Iedere 155 minuten wordt er een kind onder de 16 verkracht in India. Voor kinderen onder de 10 gebeurt dat iedere 13 uur. In 2015 werden er meer dan 10.000 kinderen in het land verkracht.

Volgens een onderzoek van de overheid, geeft meer dan de helft van de Indiase kinderen aan slachtoffer te zijn geweest van seksueel geweld.

In India komen dan ook veel tienerzwangerschappen voor. Maar abortus zit er voor hen niet in: slachtoffers van verkrachting in India worden vaak zelf als schuldige aangewezen.