"FAVV was al in mei op de hoogte van fipronil in eieren": Groen haalt zwaar uit naar Voedselagentschap

De fipronilcrisis blijft duren. Of eerder: de politieke crisis rond het Voedselagentschap sleept aan. Want hoewel de FAVV-baas Herman Diricks gisteren de bevoegde ministers geruststelde, en zich verdedigde op Terzake, komt er vandaag een nieuwe beschuldiging. Groen-Europarlementslid Bart Staes is formeel: "Al midden mei wist het FAVV van de besmetting op basis van een onderzoek."

Met hand en tand verdedigde het FAVV zich op Terzake. Want neen, "de eieren in ons land zijn veilig, daar zijn we zeker van". En "er loopt nog altijd een onderzoek, maar voor zover wij weten zijn ze veilig."

Eerder op de dag had de topman van het FAVV ook al samen gezeten met de drie bevoegde ministers: Denis Ducarme (MR) voor Landbouw, Maggie De Block (Open Vld) voor Volksgezondheid en Kris Peeters (CD&V) voor Consumentenzaken. In die gesprekken overtuigde Herman Diricks blijkbaar toch dat het FAVV juist handelde, al blijft de frustratie over een bijzonder zwakke communicatie aanwezig bij de politiek.

Maar dat was buiten Bart Staes, een zeer ervaren parlementslid van Groen in Europa, gerekend. Die lanceert vandaag een nieuwe aanval op het FAVV. Want hij ging zoeken in de documenten die het FAVV neerlegde bij de Europese diensten, toen uiteindelijk op 20 juli het Voedselagentschap Europa verwittigde.

En die documenten zijn behoorlijk bezwarend voor het Voedselagentschap, zo zegt Staes. "Het document dateert van 20 juli, waarin de Belgische dienst de andere lidstaten en de Europese Commissie inlicht dat er een 'serieus probleem' is met fipronil is. Maar er staat vooral dat de basis van de informatie een oorspronkelijk onderzoek is van 15 mei, dat door een privé-bedrijf is gevoerd. Dat onderzoek gaf zeer ernstige resultaten: er zijn toen waarden gevonden tot 1,2 miligram besmetting. En dat zijn waarden die gevonden zijn in een Belgisch bedrijf. Dat bedrijf heeft zelf de diensten ingelicht en waarschijnlijk ook het gerecht", zo legt Staes uit aan Radio 1.

"De grote fout is dat de Belgische autoriteiten al vanaf dan de Europese collega's op de hoogte had moeten brengen. Het onderzoek dateert van 15 mei, en misschien duurde het tot begin juni voor ze zeker waren van die resultaten. Maar dat kan nooit tot 20 juli duren. Dit is extreem traag, dit is geen snel waarschuwingssysteem. Terwijl het net snel moet gaan, dat is toch de les die we telkens geleerd hebben na vorige voedselcrisissen", zo zegt Staes.

Druk op het FAVV

De politiek blijft ondertussen druk zetten op het FAVV. Minister van Landbouw Ducarme wil straks een volledig rapport over de crisis op z'n bureau. Want de storm is nog niet gaan liggen, toch communicatief niet.

De concentraties fipronil liggen in België veel lager dan wat in eieren in Duitsland en Nederland is gevonden. Maar door de trage aanpak en gebrek aan communicatie krijgt België nu plots de schuld, en lijkt het alsof hier de oorzaak ligt. Het FAVV schermt met het gerechtelijk onderzoek, waardoor niet gecommuniceerd kon worden. Maar dat gaat er niet in als argument bij de politiek: het had veel sneller en duidelijker gemoeten.

"Flirten met de grens van het veilige"

Ondertussen blijft ook ten gronde de onzekerheid duren: hoe gevaarlijk is de besmetting eigenlijk? Bij 21 kippenbedrijven in België is besmetting vastgesteld. Het FAVV zegt dat de concentraties ver onder de Europese grens liggen, dat er geen probleem is. Maar de bekende toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) wijst erop dat sommige drempels van de Europese Commissie wel degelijk strenger zijn: 0,005 mg/kg. Dat is scherp. Want een kind van 25 kilo mag maar twee besmette eieren eten in 24 uur als limiet. Vier tot vijf eieren eten kan voor zo'n kind effectief gezondheidsproblemen opleveren. Tytgat zei op het Journaal letterlijk "dat we flirten met de grens van het veilige."

Morgen buigt het parlement zich over de kwestie en zal de oppositie ongetwijfeld scherpe vragen stellen. De nieuwe informatie van Staes belooft alvast niet veel goeds: de tijdslijn loopt plots vanaf midden mei. En dus wordt de periode vanaf dan tot de melding op 20 juli wel bijzonder lang.

Lees meer