Film Fest Gent kiest voor gewaagde openingsfilm over een Syrische familie die zich opsluit uit angst voor de oorlog

Voor de openingsfilm van het 44e Film Fest Gent is de keuze dit jaar nog eens gevallen op een Belgische film, 'Insyriated'. Een film met de vinger aan de pols van de actualiteit over een Syrische familie die zich dag en nacht opsluit en zelfs niet meer door het raam durft te kijken. De dagdagelijkse realiteit van een familie in het door oorlog getroffen Damascus.

Insyriated is de tweede langspeelfilm van Philippe Van Leeuw en ging dit jaar in wereldpremière op het prestigieuze filmfestival van Berlijn. Daar werd de film ook onderscheiden met de publieksprijs en het 'Euopa Cinemas Label.'

De hoofdactrice Hiam Abbass is lang geen onbekende en speelde al rollen in Ridley Scotts Exodus: Gods And Kings en Steven Spielbergs Munich. Dit najaar is ze ook te zien in Denis Villeneuves sequel Blade Runner 2049.

Artistiek directeur van Film Fest Gent Patrick Duynslaegher is alvast verheugd over de opener van dit jaar: "Het is een intens en aangrijpend drama over twee families die het slachtoffer worden van oorlog. We zien ook hoe mensen de kracht hebben om in de meest extreme omstandigheden te overleven en hun menselijkheid te bewaren. De film speelt zich volledig af in een belegerd huis in Damascus, maar de regisseur puurt uit deze specifieke situatie een universele tragedie."

 

Ook regisseur Philippe van Leeuw is verheugd: "Het is een ongelooflijk geschenk voor de film. Bovendien werd de film werd door beide culturele gemeenschappen van België gesteund. Ik hoop dat dit ook een teken is dat de situatie van Syrië en de Syriërs zelf niet vergeten kan worden", zo staat te lezen in een persbericht van het filmfestival.

In het kader van de thematiek van de openingsfilm schaart Film Fest Gent zich achter Cinemaximiliaan, een vrijwilligersorganisatie die filmvertoningen organiseert in onder andere opvangcentra voor vluchtelingen, culturele instellingen en bij mensen thuis. Ze fungeren zo als netwerkpunt tussen culturele organisaties en nieuwkomers. Bij aankoop van een ticket heeft het publiek de mogelijkheid om een donatie achter te laten alsook op de openingsavond zelf. De bijdrage zal integraal naar de werking van hun pop-up cinema van en voor nieuwkomers gaan.

De voorverkoop van de openingsavond in Vooruit start op 29 augustus via filmfestival.be. Het 44e Film Fest Gent loopt van 10 tot en met 20 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, Capitole en KASKcinema. Het volledige programma zal bekendgemaakt worden op 21 september 2017.

Lees meer