Nederland heeft het gehad met Piet Mondriaan, maar het is niet wat je denkt

Nederland is dit jaar in de ban van De Stijl, een Nederlandse kunstbeweging waar onder andere Piet Mondriaan deel van uitmaakte. Om de 100e verjaardag van De Stijl te vieren, kleurt het land van Oranje nu vooral blauw, rood en geel. Zo veel zelfs dat sommige Nederlanders er genoeg van hebben.

Iedereen kent de strakke schilderstijl van Piet Mondriaan wel: zwarte lijnen en vlakken die opgevuld worden met wit of de drie hoofdkleuren. In Den Haag kleurt de hele stad nu rood, blauw en geel om 100 jaar Mondriaan en De Stijl te vieren, maar veel Hagenaren hebben er genoeg van, zo meldt NRC.

Mondriaanmisbaksels

"Een aantal gebouwen zijn mooi aangekleed voor de gelegenheid, maar sinds Den Haar Marketing aan lokale zaken en horeca een doe-het-zelfpakket heeft uitgedeeld om hun zaak 'op te pimpen in Mondriaanstijl is het allemaal wat geëscaleerd", zegt Menno De Bruijn. Hij is designer bij studio Lennarts en De Bruijn en heeft nu een Instagrampagina opgericht waarop "Mondriaanmisbaksels" worden verzameld.

Veel zaken proberen ook hun koopwaar te "mondrianiseren" en zo komt het dat je nu ook frietzakken, kousen, taart en zelfs een asurne kunt kopen met een "mondriaanmotiefje" op. "De hoeveelheid is absurd", zegt De Bruijn, "en het is vaak zo lelijk". Hij vindt dat De Stijl ver te zoeken is in alle merchandise.

Stijlvol

Benno Tempel is directeur van het Gemeentemuseum en vindt dat het niet zo'n vaart loopt. "De stad is niet alleen stijlvol en kundig aangepakt, zegt hij. "Ze past bovendien bij de filosofie van De Stijl", laat hij optekenen in De Standaard. "De kunstenaarsbeweging rond Mondriaan, Van Doesburg en Rietveld wilde de complete omgeving aanpassen aan de "nieuwe beelding" en daarmee een positief toekomstbeeld oproepen." Tempel zegt verder nog dat Mondriaan al vaak als inspiratie heeft gediend, "denk maar aan de Mondriaan-jurk van Yves Saint-Laurent in 1965 en het wielertruitje van La Vie Claire."

Dit zijn een paar van de opvallendste Mondriaanmisbaksels:

Een 'prachtige' jas

De hond ... en wc-pot

Frietjes in (De) Stijl

Zelfs koffiepads kunnen niet aan de hype ontsnappen

Couple goals: matching outfits

Of heb je liever een paar oorbellen?

"Voor mij een Mondriaangebakje aub"

Maar dit is toch de grootste uitschuiver ... een urne

Lees meer