Nog zwarter, het weekend dat komt: derde en laatste superdrukke zaterdag wordt de ergste op de baan

Het komend weekend krijgen we derde en meteen laatste Zwarte Zaterdag van het vakantieseizoen op de weg. En, we eindigen met een klepper. Want vanwege Maria-Tenhemelopneming dinsdag is er bovendien in veel Europese landen sprake van een extra lang weekend. Dat gaat zorgen voor nog meer files.

Wie het komend weekend nog met de auto op vakantie vertrekt of plant om terug te komen vanop z?n bestemming is gewaarschuwd. Het wordt echt vreselijk druk.

Frankrijk spant de kroon. Op de derde en laatste Zwarte Zaterdag vertrekken nog eens miljoenen Fransen naar hun vakantiebestemming. Er komen er ook een pak al weer terug.

De eerste twee zwarte zaterdagen op 29 juli en 5 augustus stond respectievelijk 831 kilometer en 857 kilometer file omstreeks 13 uur op de Franse wegen.

Zaterdagochtend rond 6 uur worden in Frankrijk al de eerste lange files op de routes naar het zuiden verwacht met de meeste vertraging op de A7 (Route du Soleil) tussen Valence en Orange. Het verkeer kan echter al vanaf 4 uur ?s ochtends problemen ondervinden.

Ook op de wegen rond de Ce d'Azur mag je serieuze files verwachten.

Feestdag

Bijkomend probleem is de katholieke feestdag Maria Tenhemelopneming dinsdag 15 augustus. Op deze dag zijn ook veel inwoners van Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje, Italië en delen van Duitsland vrij en zij hebben daarmee een extra lang weekeinde.

Ook in Zuid-Duitsland is Maria-Tenhemelopneming een nationale feestdag. Er worden daar al vanaf vrijdagmiddag lange files verwacht. Bovendien zorgen wegwerkzaamheden in Duitsland op een aantal belangrijke vakantieroutes voor veel vertraging. Dat is onder meer het geval bij Karlsruhe (A5). Ook kan het vastgelopen op de rondweg van München en de A8 München-Salzburg.

In Oostenrijk gaat het vooral aanschuiven worden op de route via de Fernpas (B179) en op de Tauernautobahn (A10) De wachttijd bij de Karawankentunnel (A11) op de grens met Slovenië kan in beide richtingen flink oplopen.

Het grootste knelpunt in Zwitserland is de Gotthardtunnel (A2). Reken op uren vertraging daar.

In Italië zijn de A22 Brennerpas-Verona, A4 Verona-Trieste en de A14 Bologna-Rimini zaterdag de meest filegevoelige trajecten.