Wil je geen eieren meer eten? Probeer onze alternatieven: je recepten zijn even geslaagd én even lekker!

De onduidelijkheid in het fipronilverhaal zorgt voor heel wat wantrouwen bij de consument. En dus laten steeds meer mensen de afdeling 'eieren en zuivel' in de supermarkt links liggen. Maar wat velen niet weten is dat je het perfect kan vervangen door een veganistisch en plantaardig alternatief.

Veganisten en mensen met een eierenallergie weten het al langer: eieren zijn overbodig. De eierindustrie zal het niet graag horen maar de mens heeft geen eieren nodig. Net zoals koemelk bedoeld is om een kalfje te voeden, zijn de complexe voedingsstoffen in een ei bedoeld om een kuiken te produceren. Bovendien zitten er in alle andere producten die je op een dag eet voldoende hoeveelheden eiwitten om je dagelijkse portie proteïne binnen te krijgen. Het eigeel is een cholesterolbom en verschillende onderzoeken toonden al aan dat eieren in verband kunnen worden gebracht met hart- en vaatziektes en kanker. Maar eieren bewijzen nog steeds hun nut in de keuken als bindmiddel en rijsmiddel. Ze worden in bereidingen ook gebruikt om te voorkomen dat bijvoorbeeld gebak te droog wordt.

1 halve geplette banaan : 1 ei

Chocolademousse, meringues en ijsjes kunnen even lekker smaken zonder eieren. In bereidingen zijn er een aantal makkelijke alternatieven:

  • Een mengsel van 3 el bakpoeder en 1 el zonnebloemolie staat gelijk aan 1 ei.
  • 60 ml olie kan 1 ei vervangen in een gebak.
  • Een halve geplette banaan kan als alternatief voor 1 ei gebruikt worden.
  • Een mengsel van 1 eetlepel gemalen lijnzaad en 3 el water kan opgeklopt worden zoals eiwit.
  • 60 gram plantaardige yoghurt mengen met 1/2 el olie, opkloppen en je hebt een bindmiddel.
  • Kikkererwtenmeel, dat ook wordt gebruikt om falafel samen te houden is een eivervanger.
  • Voor enkel en alleen de geur en smaak van eieren kan je Kala Namak gebruiken. Het is een zout dat je bijvoorbeeld over je broodje kan strooien om dezelfde smaak te verkrijgen. Door het met tofu te mengen kan je perfect een gebakken ei namaken.

Maak jouw eiwit zelf... zonder eiwit!

Een bijzondere vervanger is aqua faba of kikkererwtenvocht. Je laat kikkererwten een dagje in water staan, daarna spoel je ze af en kook je ze. Dat water gebruik je om op te kloppen tot een mousse. Ook het water dat in een blikje kikkererwten zit kan je hiervoor gebruiken. Dat opgeklopt kikkererwtvocht kan je dan in eender welke bereiding gebruiken. Als dat nog niet vast genoeg is, voeg er dan wat suiker aan toe. Je meringues zullen niet naar kikkererwten smaken en zullen bovendien minder calorieën bevatten.

Kant-en-klaar vervangers!

Tenslotte bestaan er ook chemische vervangers. Zoals No Egg bijvoorbeeld, op basis van aardappelzetmeel, tapioca meel, plantaardige gom en citroenzuur. Of nog: MyEy, een vervanger voor zowel eiwit als dooier. Die zijn makkelijker te gebruiken maar niet snel te vinden in de gewone supermarkt. Al kom je bij BioPlanet bijvoorbeeld al een heel eind.

Lees meer