33 kaarsjes voor het debuut van de Red Hot Chili Peppers, maar het had niet veel gescheeld of die plaat was nooit uitgekomen

Het is vandaag op de dag 33 jaar geleden dat de Red Hot Chili Peppers hun gelijknamige debuutplaat uitgebracht hebben. Nog geen ‘Californication’ of ‘Tell me Baby’ op die schijf, maar wel compromisloze funkrock met een serieuze hoek af. Toch had het niet veel gescheeld of de Peppers hadden hun eerste plaat nooit uitgebracht.

De Red Hot Chili Peppers zijn niet weg te denken uit de moderne rockgeschiedenis. Hun avontuur begon in 1984 in het zonnige Californië. Zanger Anthony Kiedis en bassist Flea gooiden toen rock, funk en rap op één hoopje met als resultaat hun kenmerkende sound, die in die tijd erg vooruitstrevend was. De uitbater van de Rhythm Lounge Club kon niet genoeg krijgen van de hyperactieve tieners en na een poosje werden erg populair in de clubs van Los Angeles. Hun ‘naakt-met-sokken-act’ op het einde van elke show had daar wellicht ook mee te maken.

Volgende stap: een eerste plaat. Producer: check. Studio: check. Muzikanten … niet check. Gitarist Hillel Slovak en drummer Jack Irons, die later bij Pearl Jam zou spelen, waren gaan lopen om met hun andere groep What Is This? een plaat op te nemen. Toch gaven Anthony Kiedis en Flea de hoop niet op: ze huurden sessiemuzikanten in en gaven er een lap op.

Van ‘punkers’ tot ‘funkers’

Producer Andy Gill was een groot idool van de Peppers. “Toen ik hen voor het eerst ontmoette, waren ze grote fans.”, zegt Gill aan muziekwebsite Diffuser. “Ze zeiden dat het nummer Not Great Men van mijn band (Gang of Four, red.) hen geïnspireerd had om zelf een band op te richten. Dat was geweldig om te horen. Ze hielden van funky gitaarmuziek. In die periode hadden de Peppers heel wat funky nummers met rapelementen maar ook snelle, korte punkliedjes. Midden jaren 80 waren er veel groepen in L.A. die supersnelle muziek maakten, met nummer die minder dan twee minuten duurden. Ik vond dat eigenlijk niet zo interessant. Maar hun ander materiaal was heel cool. Mijn grootste bijdrage aan die plaat: de Peppers van ‘punkers’ tot ‘funkers’ transformeren.” Slovak en Irons ging na de release van de plaat terug bij de band. De band ging toeren en verwierf snel naam en faam in de alternatieve muziekscene.

Lees meer