’t Is weer tijd voor de Perseïden: zondag 40 vallende sterren per uur te zien

Dit weekend, en dan vooral zondagavond, moet je misschien toch eens naar de sterrenhemel kijken: de Perseïden, een jaarlijkse meteorenzwerm, passeert ons weer deze dagen. En  piekt op 13 augustus. Toch zul je de komende dagen al regelmatig ‘vallende sterren’ zien.

Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op ongeveer 80–120 kilometer hoogte verdampen. Een meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd en in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn. De Perseïden is één van de bekendste.

Je kan de Perseïden zien doordat de aarde door de baan van de komeet Swift-Tuttle beweegt.

De Perseïden “pieken” dit jaar in de nacht van zaterdag op zondag. Onder ideale omstandigheden zou je dan 85 vallende sterren per uur moeten zien. Maar, dat kan je dus op je buik schrijven dit jaar. De maan is voor 65% verlicht en dat gooit roet in het eten. Als je ongeveer dertig meteoren per uur te zien krijgt zal het al heel goed zijn geweest.

Zondag beter

De nacht van zondag op maandag is eigenlijk beter. Vanaf 23.45 uur zijn de omstandigheden namelijk het gunstigst, omdat de maan minder verlicht is en de radiant van de zwerm iets hoger staat. De radiant is het punt aan de hemel waar de meteoren lijken te “vallen”. Als het weer meezit, kan je zondagavond zo’n veertig meteoren per uur zien.

Als het bewolkt is, niet getreurd: hoewel de piek van de Perseïden kort is, zijn er tot vrijdag 18 augustus nog zo’n twintig meteoren per uur te zien ’s nachts. Of je kan ineens al 13 augustus 2018 inboeken, dat moet een absolute topnacht worden: dan zijn er twee keer zoveel meteoren te zien, omdat de maan dan niet stoort.

Deze komeet heeft in zijn baan stofdeeltjes achtergelaten die in botsing komen met moleculen in de atmosfeer van de aarde. Daarbij komt energie vrij die wij zien in de vorm van lichtstreepjes.