Dit jaar al drie keer meer bootvluchtelingen op Spaanse stranden dan in 2016

Volgens de internationale migratie organisatie (IOM) zijn er dit jaar tot nu toe bijna 8.400 migranten met een bootje op de Spaanse stranden verzeild. Eerder deze week kwam een sloep met vluchtelingen aan land tussen toeristen op het strand bij Cadiz.

Dit jaar zijn er al drie keer zoveel bootvluchtelingen in Spanje aangekomen als vorig jaar. De route via Marokko naar Spanje wordt steeds populairder onder migranten, omdat die veiliger zou zijn dan bijvoorbeeld van Libië naar Italië varen.

"Mogelijk haalt Spanje Griekenland dit jaar in op het gebied van aantal bootvluchtelingen", zegt een woordvoerder van het IOM tegen het Franse persbureau AFP. "Dat zou een grote verschuiving zijn."

Toch daling totaal

Alle bootvluchtelingen worden naar aanmeldcentra in Spanje gebracht, daar kunnen ze asiel aanvragen. Volgens Artsen Zonder Grenzen zijn de aanmeldcentra nu al overvol en kunnen ze de toegenomen vluchtelingenstroom niet aan.

Italië is nog altijd het land dat de meeste bootvluchtelingen ontvangt. Dit jaar waren het er volgens het IOM al bijna 97.000. Het totaal aantal vluchtelingen dat dit jaar naar Europa is gekomen, is wel met 60% gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Lees meer