Minister van Defensie Vandeput (N-VA) ontkent claim van onderzoeksgroep over burgerdoden door Belgische F16’s in Irak

Belgische F-16-vliegtuigen hebben mogelijk deelgenomen aan twee bombardementen in Irak, waarbij volgens de internationale coalitie zelf twee burgerdoden en vier gewonden gevallen zijn. Dat schrijft De Morgen op basis van een onderzoeksdossier van de ngo Airwars.

Defensie heeft altijd volgehouden dat er bij Belgische interventies in het kader van de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat tot nu toe geen enkel burgerslachtoffer gevallen is. Maar Airwars, een gespecialiseerde ngo die onderzoek doet naar burgerslachtoffers bij luchtaanvallen in Syrië en Irak, spreekt dat tegen.

Bij een bombardement in de Iraakse stad Al Qaim op 27 februari zou een burger gedood zijn en een andere gewond toen hun wagen op het moment van de inslag in de zone van het Belgische doelwit reed. Bij een tweede incident, in Mosoel op 21 maart, zou eveneens minstens een burger om het leven zijn gekomen en raakten drie anderen gewond.

Minister van Defensie Vandeput ontkent

Ook houdt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) klopt die informatie niet: ?Uit geen enkel officieel rapport blijkt dat Belgi betrokken is bij luchtbombardementen in Syrië en Irak waarbij burgerslachtoffers gevallen zijn. Daar blijven we formeel bij. We willen graag de bewijzen van de ngo zwart op wit zien. Als er beschuldigingen zijn, moet ook bewijs worden geleverd. We leven in een rechtsstaat.?

Airways zegt dat een Belgische bron hen getipt heeft over de Belgische betrokkenheid bij de dodelijke luchtaanvallen. Airwars zegt dat het besliste om de informatie naar buiten brengen, op basis van één bron. ?We kregen de informatie al in mei?, zegt onderzoekster Eline Westra van Airways. ?We moedigen Defensie aan om er zelf mee naar buiten te komen, maar dat gebeurde niet, dus doen we het nu zelf. Ons doel is niet om België met de vinger te wijzen, wel dat verantwoording wordt afgelegd. Er zijn hier toch burgerslachtoffers gevallen.?

Coalitie bestempelt claim over burgerslachtoffers als 'geloofwaardig'

Het zou de eerste keer zijn dat het Belgisch leger gelinkt kan worden aan burgerdoden door luchtaanvallen van de internationale coalitie. Officieel geeft de coalitie geen informatie over welke landen deelnemen aan specifieke operaties. Dat is de afspraak tussen de bondgenoten. Wel bestempelt de coalitie in haar maandrapporten de claim over burgerslachtoffers bij beide incidenten als ‘geloofwaardig’.

Lees meer