Een chalet in de bergen, een jeugdhuis in Leuven en een oude plaat: wij spraken met Monkey3 vlak na hun show op Alcatraz

De psychedelische rockers van het Zwitserse Monkey3 hebben Alcatraz van hun smakelijke cocktail van classic rock en stoner rock laten proeven. Ze speelden hun tweede plaat uit 2006 integraal en hebben een speciale band met België. Newsmonkey sprak met Monkey3-drummer Boris vlak na hun concert op Alcatraz.

Monkey3 kreeg een daverend applaus na hun optreden op Alcatraz. Hoe was de sfeer aan de andere kant van de Swap Stage?

Boris (Monkey3): We zijn tevreden met de show. Het was best speciaal voor ons, want het festival heef ons gevraagd om onze tweede plaat ’39 Laps’ integraal te spelen. Dit was de eerst keer dat ons zoiets gevraagd werd. Eigenlijk was het best een grote uitdaging, want we hadden die nummers al een hele tijd niet meer gespeeld. Na die plaat zijn we eerder de progressieve toer opgegaan, maar vandaag was écht fun én nostalgisch. Die plaat is van 2006, toen was de hele scene rond stoner rock en psychedelische rock nog erg underground.

Chalet in Zwitserse bergen

Boris (Monkey3): Ik vermoed trouwens dat '39 Laps’ de favoriete plaat is van het leeuwendeel van onze fans. Het is niet mijn lievelingsalbum van de band, maar ik heb heel goede herinneringen aan het opnameproces. We waren toen een stuk jonger en nog steeds ‘naar iets opzoek’. Toen we begonnen met de band hadden we nooit verwacht dat we uiteindelijk een plaat zouden uitbrengen. Maar uit het niks gebeurde dat toch. We dachten dat het daarbij zou blijven, maar die eerste plaat heeft ons onder de aandacht gebracht en we dachten ‘let’s just do another one’. We zijn toen beginnen experimenteren met space rock en bepaalde dynamieken. Met heel de band hebben we een chalet gehuurd in de Zwitserse bergen, ergens in de middle of nowhere. We wilden per se niet opnemen op de klassieke manier en hebben daar de plaat grotendeels geschreven én opgenomen. Vandaag heeft de muziek ons terug naar die plek gebracht. Hopelijk heeft het publiek daar ook iets van kunnen voelen.

Boris (Monkey3): Monkey3 is geen metalband, maar Alcatraz is voor mij ook geen metalfestival. Zware drums, overstuurde gitaren, … it’s rock-‘n’-roll! Brant Bjork speelt vandaag ook, dat is pure desert rock. En straks komt Sleep, dat is dan weer doom. Ik denk dus dat het juister is om te zeggen dat Alcatraz een rockfestival is. Het publiek hier is trouwens heel open-minded. We hebben altijd graag en veel in België en Nederland gespeeld, zéker in jeugdhuis Sojo in Leuven. Orange Factory organiseerde daar keiveel optredens. Het gebouw op zich is echt een krot, maar je voelt daar een bepaalde soul, een geschiedenis. We hebben vaak samengespeeld met de Belgische groep Hypnos 69 en de Nederlandse groep Toner Low. Ook hebben we twee keer op Roadburn in Tilburg gestaan, geweldig daar. En Desertfest in Antwerpen is ook te gek.

‘Astra Symmetry’, de laatste Monkey3-plaat, dateert van 2016

Boris (Monkey3): Dat is nu eens écht een conceptalbum. We hadden dat nog nooit geprobeerd en wilden eens een verhaal vertellen met onze muziek. ‘Astra Symmetry’ gaat over de vier natuurelementen: water, lucht, aarde en vuur. Onze focus ligt op hoe de mensheid die dingen heeft proberen te begrijpen en hoe we ermee omgegaan zijn. We hebben geprobeerd om ons verhaal grotendeels muzikaal over te brengen, maar aan sommige stukken hebben we toch lyrics toegevoegd.

Welke bands wil Monkey3 zelf zien op Alcatraz?

Boris (Monkey3): Ik heb net de classic metalgroep Last in Line gezien. Die waren echt geweldig. Ook zou ik graag Testament eens bezig zien. Die hebbe een heel goede virtuoze gitarist. En Sleep. Dat genre (doom metal, red.) is niet echt mijn ding, maar het is nu eenmaal een cultband. Ik ben benieuwd. Ik ben vooral benieuwd hoe het ‘grote metalpubliek’ op zo’n zware muziek zal reageren. De meesten zullen Sleep vast en zeker goed vinden.

De toekomstplannen van Monkey3?

Boris (Monkey3): We zijn nu volop aan het toeren, dan schrijven we niet veel muziek. In de herfst gaan we terug naar huis en beginnen we aan materiaal voor een volgende plaat te sleutelen. We staan dit najaar ook in Magasin4 in Brussel.

Lees meer