Voor wie zich verveelt: ook chimpansees kunnen schaar-steen-papier leren spelen

't Is het simpelste spel ter wereld, tenzij je de The Big Bang Theory-editie speelt: schaar-steen-papier (of was het blad-steen-schaar?). Dé manier om vredevol conflicten op te lossen, van wie er moet afwassen tot wie er om frietjes gaat. Maar je moet wel abstract kunnen denken, en da's niet alle primaten gegeven. Toch zijn wetenschappers er in geslaagd om een chimpansee de details van het spel te leren kennen. 

Ok het is niet bepaald kernfysica, maar toch is het een prestatie: chimpansees schaar-steen-papier aanleren, zodat ze ook effectief proberen om het spel te winnen. Zeven chimpansees van verschillende leeftijd waren betrokken in het experiment. Ze kregen computergesimuleerde spelletjes te zien, en moesten het winnende symbool aanduiden. Bij een juist antwoord kregen ze iets te eten, bij een fout antwoord niet

Na gemiddeld 307 sessies hadden vijf van de zeven chimpansees het spel voldoende door. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze weten wat er achter het spel zit (schaar snijdt papier door enzovoort) maar wel dat ze begrijpen dat de ene keuze beter is dan de andere.

Is dat nu zo'n prestatie? Wel, ja. Want de aapjes leerden het spel even goed als een soort 'testgroep': de wetenschappers leerden het truukje ook aan kleuters tussen de drie en de zes. Die hadden na vijf oefensessies het spel door. Een chimpansee kan dus, na lang oefenen, even goed schaar-steen-papier spelen als een vierjarige.

Hier is alvast het bewijsmateriaal:

 

En voor de uitbreiding, kijk je maar hier: