De woestijn, Josh Homme (QOTSA) en muziek uit de jaren 60: wij spraken met Brant Bjork vlak na zijn concert op Alcatraz

Brant Bjork, de koning van de desert rock, bracht een dynamische show op Alcatraz. Zijn werk doet denken aan rocksongs van de jaren 60 en 70, maar dan nog chiller. ‘Op het gemakje maar constructief’, dat is de uitstraling van Brant Bjork. Newsmonkey sprak hem vlak na zijn optreden op Alcatraz.

Extreem relaxed blikt Brant Bjork terug op zijn concert op Alcatraz.

Brant Bjork: Het was een goede show. Ik kom graag in België. Eigenlijk kom ik overal graag. Overal waar ik kom, is het anders. Daarom toer ik zo graag.

Jammen in de woestijn

Voor Brant Bjork solo ging, drumde hij bij de groepen Kyuss en Fu Manchu, grondleggers van de befaamde Palm Desert Scene in Californië.

Brant Bjork: Drummen in Kyuss en Fu Manchu is iets helemaal anders dan wat ik nu doe. Ik droeg qua lyrics en muziek wel bij tot het schrijfproces van de groep, maar vanuit het perspectief van een drummer. Ik zie die tijd als een leerschool. Toen ik ‘afgestudeerd’ was, ben ik mijn eigen weg uitgegaan. Ik wilde het gewoon zélf doen. Gitaarspelen en zingen in een groep is een heel andere ervaring.

Brant Bjork: Ik ben opgegroeid in een heel verlaten gebied in de woestijn. Ik was altijd enorm geïnteresseerd in kunst: film, muziek, tekenen, schilderen … Toen ik iets ouder was, zijn we met het gezin verhuisd naar een woestijngehucht, waar meer kinderen woonden. Ik was de jongste. Zij hebben me kennis laten maken met de jongerencultuur van Zuid-Californië: skateboarden en rockgroepen als Kiss, Queen en Ted Nugent. En toen kwam punkrock. Een paar oudere jongens hadden samen een punkgroep opgericht. Toen ik hen bezig zag, had ik mijn levensdoel gevonden: muziek maken.

Met hardcore punk in de jaren 80 kwamen een DIY-mentaliteit (Do It Yourself) en meer zelfstandigheid. Dat heeft onze scene echt doen bloeien, want in de woestijn zijn er natuurlijk geen plaatsen om op te treden. Die woestijn is altijd een speciale plek geweest, zelfs voor onze tijd. In de jaren 60 werden er al feestjes en optredens gehouden met stroomgeneratoren op de meest verlaten locaties. We waren dus niet de eerste die dat deden.

In die tijd luisterden we vooral naar groepen als Ramones, Sex Pistols, Misfits, Motörhead en The Cramps. We waren niet straight edge of politiek militant zoals sommige hardcore groepen aan de Oostkust. Er was geen ideologie. ‘Whatever you do, go all the way’, was ons motto.

Vete met Josh Homme

Brant Bjork speelde in Kyuss Lives!, een liveproject met ex-leden van de band om oude nummers van Kyuss live te brengen. Mogen we binnenkort nog zoiets verwachten?

Brant Bjork: Daar zijn geen plannen voor. Het was echt leuk en mooi om met de mannen ons oud materiaal weer te spelen, maar Josh Homme (de Kyuss-gitarist die later Queens of the Stone Age zou oprichten) was daar niet mee akkoord. Hij heeft ons voor de rechter gesleept, en daarmee stopte Kyuss Lives!.

Brant Bjork begon zijn set met het nummer Buddha Time. Is hij zelf een spiritueel man?

Brant Bjork: Ik ben heel spiritueel, maar niet boeddhistisch. De titel van dat nummer heb ik van de film Apocalypse Now die over de Vietnamoorlog gaat. Als de soldaten pauze namen om wiet te roken, riepen ze altijd ‘Buddha Time’. Dat lied is een metafoor: time to relax.

Als kids, die heavy muziek spelen, wiet beginnen te roken, komt daar interessante muziek van. Met ‘heavy’ bedoel ik niet persé volume of lage frequenties, ik heb het eerder over de term die in de jaren 60 gebruikt werd: ‘It’s heavy, man’. Het gaat over iets met ziel en betekenis, iets met betekenis achter. In de jaren 60 waren er op die manier heel veel ‘heavy’ bands. Denk aan Iron Butterfly, The Birds, Blue Cheer, Jimi Hendrix of de Grateful Dead. Dat is heel krachtige muziek. Dat decennium is mijn favoriete periode, dat is waar ik mijn inspiratie haal. Er zijn veel overlappingen met hardcore punk trouwens. Die tijd was ook héél politiek geladen. In beide gevallen ging het om een gezonde reactie op het establishment en de politieke en sociale structuur.

De toekomstplannen van Brant Bjork?

Brant Bjork: Muziek schrijven en toeren.

Lees meer