Dit zijn 9 vragen waar wij het antwoord op willen voor het einde van dit seizoen Game of Thrones

't Is vannacht al tijd voor de vijfde aflevering van dit seizoen van Game of Thrones. Met nog twee afleveringen te gaan voor we weer op onze tanden moeten bijten voor seizoen 8, vermoeden we dat we nog geen antwoord zullen gekregen hebben op een heel aantal vragen. Opgelet, als je nog niet gekeken hebt naar dit seizoen, er zitten mogelijke spoilers in dit artikel.

1. Eindigen Jon en Daenerys samen?

Oké, het is bizar en een beetje walgelijk, want Dany is eigenlijk Jons tante. Maar die twee weten helemaal niet dat ze familie zijn natuurlijk, en het lijkt erop dat ze in de laatste twee afleveringen een beetje dichter bij elkaar kwamen te staan. Of wat dacht je van die scènes in de grot? De face-to-face tussen de King in the North en Drogon uit de vijfde aflevering sou wel eens een licht kunnen doen schijnen op de origines van Jon.

2. Gaan de draken van Daenerys ten onder?

Met drie draken dachten wij dat dat spel der tronen wel zowat geregeld was: Daenerys kan het boeltje min of meer volledig uitroeien en zich op de Iron Throne installeren. Alleen is dat dus niet zo eenvoudig. De Lannisters hadden Dany's spel door, en schoten Drogon in de vleugel met een gigantische kruisboog. Dat kalmeert Daenerys en doet haar een beetje minder zin krijgen in barbecue als oplossing van al haar problemen. Blijken die draken toch minder overwinnelijk dan we dachten.

3. Wat is de rol van Littlefinger en zijn dolk?

Centraal in het eerste seizoen stond de dolk van Littlefinger, in Valyrisch staal, wat je toestaat om white walkers te doden. Tof. Littlefinger gaf die onlangs aan Bran, die 'm aan z'n zus Arya schonk. Voor veel fans wil dat zeggen dat Arya uiteindelijk Littlefinger zal doden. Gezien al het gepraat over dit specifieke wapen in de laatste aflevering is het sowieso niet de laatste keer dat we er iets over hebben gehoord.

4. Blijft de Stark-familiereünie duren?

Na zeven seizoenen bittere miserie hebben de Stark-kinderen eindelijk een beetje geluk gevonden. Sansa, Bran en Arya zijn terug in Winterfell, en daar zijn al flink wat tranen over gevloeid. Ok, Bran is een beetje vreemd, Sansa nogal hautain en Arya wil iedereen vermoorden, maar so what? Toch hebben wij een donkerbruin vermoeden dat deze familiereünie niet lang blijft duren. Al zal Jon hen wellicht eerst vervoegen om het feestje te vervolledigen voor de chaos opnieuw losbreekt.

5. Leeft Jaime nog en zal hij Cersei ooit zien?

We weten het ... eigenlijk kennen we het antwoord al na aflevering 5. Alleen een draak aanvallen, het is niet bepaald een geniaal idee. Gelukkig is Bron daar om Jaime in het water te gooien ... alleen wil dat waarschijnlijk zeggen dat hij de diepte ingezogen wordt door het gewicht van z'n harnas. Blijft Jaime leven? En zo ja, ziet hij z'n koningin en lover ooit terug?

6. Gaat Tyrion terug aan de drank?

Sinds hij de rechterhand van Daenerys is geworden, is Tyrion niet langer de lollige dwerg, hij neemt z'n rol erg serieus. Wat niet wil zeggen dat hij zich niet meer amuseert, hij drinkt alleen niet meer. Jammer, hij was een hilarsiche dronkaard. Zou de eventuele dood van Jaime hem terug naar de fles doen grijpen? Als we de eerste beelden van de volgende aflevering mogen geloven, moet hij alleszins eerst omgaan met wat Drogon gedaan heeft met z'n broer.

7. Hebben we niet zachtjesaan het recht op een stevig gevecht met de white walkers?

Naar 't schijnt is Winter eindelijk 'here', maar waar zitten die dekselse white walkers? Veel meer dan een paar korte stukjes hebben we niet meer gezien sinds het begin van seizoen 7. Toen dachten we dat ze elk moment hun hoofd konden laten zien, zo ongeveer ter hoogte van Winterfell. Jon Snow is zich alvast aan het voorbereiden en slaat dragonglass in alsof z'n leven er van afhangt. Wat het waarschijnlijk ook doet. Maar is hij op tijd terug? En zullen we dat dit seizoen te weten komen, of pas volgend seizoen?

8. Komt de mooiste love story van Game of Thrones, Missandei en Grey Worm, nog goed?

Trouwe kijkers weten het: je raakt best niet té gehecht aan personages uit Game of Thrones. Zeker zij die verliefd worden, zijn meestal geen lang leven beschroen. Dus, Missandei en Grey Worm zien verliefd worden, was mooi, maar het wil ook wel automatisch zeggen dat één van hen het niet meer lang trekt. Voor zover wij weten zit Grey Worm nog vast op Casterly Rock, aan de andere kant van Westeros.

9. Serieus, waar zit Gendry

Een beetje een running gag die al te lang aan het duren is: het is drie seizoenen geleden dat Gendry in een bootje vertrok. Dus als je hem vergeten bent, da's perfect normaal. Maar nu komt hij er toch écht wel door. Toch? Toch?!

Lees meer