(SPOILERS) Wat stond er in de brief die Arya vond in de nieuwste aflevering van 'Game of Thrones'?

De vijfde aflevering uit het zevende seizoen van 'Game of Thrones' was er een met langverwachte comebacks, draken en een heugelijke aankondiging van Cersei. Maar er was ook een mysterieuze passage in Winterfell die op het eerste zicht nietszeggend leek, maar in werkelijkheid Littlefinger weer een voorsprong geeft. 

Arya Stark dacht Littlefinger te slim af te zijn in de laatste aflevering van Game of Thrones. Alsof ze katten aan het vangen was, achtervolgde Arya Petyr Baelish tot aan zijn slaapkamer. Nadat ze daar inbrak en als een CSI-spion alles had onderzocht, vond ze het briefje dat Littlefinger had verstopt. En daar stond iets op waar Arya niet mee kon lachen.

Arya trapt in de val

Arya zag hoe Littlefinger de brief kreeg van de maester van Winterfell. Ze keek van achter het hoekje toe hoe Littlefinger vroeg of dit het enige exemplaar was. Door "Lady Stark bedankt jullie" extra luid te zeggen, kreeg Arya de indruk dat Littlefinger in opdracht van Sansa handelde. Maar niets is minder waar, Arya trapte gewoon in een Littlefinger-val. Het briefje is namelijk niet oprecht door Sansa geschreven, maar onder druk van Cersei.

De brief luidt als volgt: "Vader is gearresteerd voor verraad. Hij spande samen met Roberts broers tegen mijn geliefde Joffrey en probeerde zijn troon te stelen. De Lannisters verzorgen mij goed. Ik smeek je: kom naar King's Landing, zweer trouw aan koning Joffrey en voorkom een eventuele strijd tussen de belangrijke huizen Lannister en Stark."

 

Sansas geschrift, de woorden van de koningin

De brief is er een uit seizoen één, geschreven door Sansa net na de arrestatie van Ned Stark. Sansa krijgt van Cersei een kans om haar vaders verraad recht te zetten. Ze moet via een brief haar broer en moeder overtuigen trouw te zweren aan koning Joffrey. Iets wat mislukt, want Robb trekt meteen ten strijde tegen de Lannisters.

De Stark-zussen groeien nog meer uit elkaar

In seizoen één krijgt Robb het briefje te lezen en schrikt hij even hard als Arya. Maar maester Luwin helpt hem in te zien dat de woorden die van Cersei zijn, niet die van Sansa. Arya daarentegen heeft nooit de context van de brief gekend en zal de boodschap dus anders interpreteren. Bovendien denkt Arya dat Sansa aan Littlefinger heeft gevraagd het briefje te vinden en verstoppen. En eerder in de aflevering begrijpt Arya niet waarom Sansa Jon niet verdedigt. Littlefinger plant nu een zaadje argwaan bij de jongste zus. Hij heeft er dan ook alle baat bij dat Sansa en Arya verder uit elkaar groeien. Sansa weet ondertussen hoe gevaarlijk Arya is, en als de zusjes ruzie krijgen, hoopt Littlefinger dat Sansa in zijn armen komt uithuilen.

© HBO

Lees meer