Na 10 jaar is het ein-de-lijk zover: de kunstwerken op de Korenmarkt in Gent komen er vanaf woensdag

Na een zware bevalling van studies, discussies en ontwerpen, krijgt de Korenmarkt in Gent eindelijk haar twee kunstwerken. Met een kostenplaatje dat is opgelopen tot 1 miljoen euro, beginnen ze woensdag (eindelijk) aan de werken. Eind september zullen de twee kunstwerken er staan. 

De Korenmarkt zal er vanaf woensdag niet meer hetzelfde uitzien: het plein wordt (eindelijk) aangepakt. Er komen twee gigantische kunstwerken van twintig meter hoog. Eén zal staan voor het Sarmacomplex en het ander aan de Sint-Niklaaskerk. De Turkse Ayşe Erkmen en de Brusselse Ann Veronica Janssens hebben de twee zuilen ontworpen.

Voor vernieuwingen

Voordat de Korenmarkt in 2009 werd vernieuwd, heeft de stad beslist om de twee kunstwerken te plaatsen. De twee zuilen worden omschreven als een gouden, glinsterende ketting en een enorme stalen balk met een spiegelzijde.

Kostenplaatje

De twee monumentale kunstwerken zouden ongeveer 1 miljoen euro kosten. Doordat de 'oude funderingen' die bij de heraanleg van de Korenmarkt in 2009 werden aangelegd er terug uit moesten, gingen de kosten omhoog. Er zullen nieuwe funderingen geboord worden. Hiervoor worden zogenaamde CFA-palen van 50 cm diameter tien meter diep in de grond gestoken voor stabiliteit. De twee zitsokkels op de Korenmarkt worden afgebroken.

Commentaar

De twee kunstwerken hebben door de jaren heen al heel wat discussie geleverd. Tijdens de gemeenteraad in mei hadden de oppositiepartijen niets tegen de kunst, maar wel tegen de kostprijs. Toch was de meerderheid van mening dat de kunstwerken de uitstraling van “Gent als hedendaagse kunststad” zou verhogen.

Bekijk de kunstwerken hier:

Lees meer