Feest! Deze 6 geweldige racegames gaan tijdens de volgende dolle maanden voor adrenaline zorgen

Fans van racegames staan voor enkele knotsgekke en wellicht slapeloze maanden. Tussen nu en begin 2018 brengt zowat elke grote franchise in het racegenre een nieuwe game uit. Niet enkel Gran Turismo of Forza Motorsport, maar ook Need For Speed, The Crew en het sterk gedebuteerde Project Cars. Dit is wat je volgens mag verwachten.

1. F1 2017

*Release: 25 augustus 2017 /Consoles: PS4 - Xbox One - PC / Onze verwachtingen: ++++

Het eerste spel komt er deze week al aan, en het is een vaste klant geworden. De F1-games verschijnen al jaren met de regelmaat van de klok zoals bijvoorbeeld de succesvolle FIFA-franchise. Het moet dan ook gezegd dat deze reeks intussen stuk voor stuk sterke games aflevert, die altijd een tikkeltje beter worden. Net zoals ieder jaar wordt de game als de meest complete ooit aangekondigd, en het zou maar erg zijn als dat niet het geval was.

Stoffel Vandoorne

Grootste vernieuwing zit ook zoals ieder jaar in de carrièremodus die verder wordt uitgebouwd. Zo zouden er vrouwelijke bestuurders en nieuwe locaties in de paddock aan het spel worden toegevoegd. En als dat nog geen goede reden is om deze editie aan te schaffen, bedenk dan dat we dit jaar opnieuw een Belg onder de piloten hebben. Je kan dus testen of je het beter kunt dan Stoffel Vandoorne in die toch nog steeds ellendige McLaren. Het spel is uiteraard vooral geschikt voor F1-liefhebbers die verzot zijn op deze sport, want voor het pure racegeweld verwijzen we je door naar één van de volgende games.

 

2. Project Cars 2

*Release: 22 september 2017 / Consoles: PS4  - Xbox One - PC / Onze verwachtingen: +++++

Enkele jaren geleden hadden we nooit geloofd dat een andere racegame met de kroon kon gaan lopen wanneer zowel Gran Turismo als Forza Motorsport een nieuwe telg kregen. En toch is het goed mogelijk dat Project Cars 2 de beste racegame van 2017 gaat worden. Het eerste spel was al een bijzonder aangename revelatie, en scoorde vooral goed omdat de simulatie zo realistisch bleek. Het was zo'n beetje de game waar we op aan het wachten waren. Wat realisme betreft, zou de tweede game nog een stuk beter moeten doen.

Realistischer dan ooit

Meer automerken? Dat is maar één ding. Wat dacht je van seizoenen die circuits een andere aanblik geven, regen en een opdrogende baan die je rijstijl en een hele race zullen beïnvloeden? Als de besturing hier ook op de juiste manier mee evolueert, dan wordt Project Cars 2 eentje om van te genieten. Het spel lijkt ons een heel breed publiek aan te zullen spreken, behalve als racen voor jou moet lijken op een ritje in de botsauto's. Dan ga je niet ver geraken in deze schitterende racesimulator.

 

3. Forza Motorsport 7

*Release: 3 oktober 2017 / Consoles: Xbox One - PC / Onze verwachtingen: +++++

Half september tot half oktober belooft echt een heerlijke periode te worden, want de drie grootste tenoren in het genre 'realistische games' volgen elkaar dan om de twee weken op. Zo is het begin oktober aan Forza Motorsport 7, een game die zoals altijd exclusief voor Microsoft - dus Xbox One en PC - uitkomt. Ook deze game kondigt zich aan als de meest complete ooit, en dat mag je letterlijk nemen. Meer dan 700 wagens staan op de lijst van dit spel.

Nieuwe Xbox One

Onlangs werd al een lijstje gelost met bolides die zeker zullen deelnemen. Dan lijkt het vooral over GT's en sportwagens te gaan, waardoor de game meer dan ooit tegenover z'n concurrent bij Playstation komt te staan. Dat het een knaller moet worden, kan je ook raden als je weet dat deze game de lanceringstitel van de nieuwe Xbox One X zal zijn. Die bijzonder krachtige Xbox moet meteen uitblinken op het vlak van graphics, en dat is uiteraard waar deze racegame op z'n best is. We verwachten er dan ook bijzonder veel van.

 

4. Gran Turismo Sport

*Release: 17 oktober 2017 / Consoles: PS4 / Onze verwachtingen: +++++

De laatste van de grote drie in de categorie 'realistische racegames' is Gran Turismo Sport. Afwachten of het een nadeel zal zijn om in laatste positie te vertrekken. Er wordt anders al lang genoeg gewerkt aan deze game. In het voorjaar van 2016 kregen we de eerste demo te spelen en sindsdien was het wachten op een releasedatum. Enkele demosessies later is die er eindelijk. Ze beseffen uiteraard het belang van deze Gran Turismo, een game die een serieuze status verworven heeft en alle mogelijkheden van de Playstation 4 moet benutten.

Vertrouwde game

En het ziet er goed uit. Waar we een goed jaar geleden nog slordige fouten zagen, zijn die in de laatste versies van de demo helemaal verdwenen. Voorts voelt de besturing heel vertrouwd aan voor wie al eerder games in deze reeks heeft gespeeld. Er zijn ook weer heel veel wagens beschikbaar, dus daar doet de game het al minstens even goed als z'n concurrenten. Normaal zouden we Gran Turismo Sport dé favoriet noemen om de game van dit najaar te worden. Maar de strijd zal hevig zijn, hoewel het absoluut een ijzersterke game wordt, de beste in de reeks.

 

5. Need For Speed Payback

*Release: 10 november 2017 / Consoles: PS4 - Xbox One - PC / Onze verwachtingen: ++++

Als één racegame lang gezocht heeft naar de juiste koers is het wel de Need For Speed-franchise. Als één van de oudste reeksen in gameland hebben ze de laatste tijd toch resoluut voor hun roots, en dus voor het straatracen gekozen. Nieuw is dat je dit keer niet één personage speelt, maar meteen drie. Allemaal hebben ze een eigen verhaal. Vorige keer moest je vooral met of tegen je teamleden rijden.

King of the road

Tyler, Mac en Jess worden verraden door The House en zinnen op wraak. Doel is om ondertussen ook enkele prachtige wagens van hen af te nemen, en daar hebben we niks op tegen. Meer nog dan in de vorige game lijkt de nadruk te zullen liggen op korte races, achtervolgingen en ontsnappingen. Need For Speed wordt zo meer dan ooit het buitenbeentje in dit rijtje, en dat is maar goed ook. Tegen de grote drie kunnen ze moeilijk optornen als het op racen aankomt, en nu zullen we het spel van z'n sterkste kant zien. Zonder twijfel blijft deze titel straks king of the road.

 

6. The Crew 2

*Release: begin 2018 / Consoles: PS4 - Xbox One - PC - Onze verwachtingen: +++++

Opdat we na de feestdagen nog iets hebben om naar uit te kijken, komt The Crew 2 begin 2018 pas uit. Geen rechtstreekse concurrent voor de andere games wat ons betreft, want Ubisoft heeft zo mogelijk een heel nieuw genre uitgevonden. De open wereld bleek in de eerste game al wonderbaarlijk goed te werken. Ergens hadden we gehoopt dat ze deze keer de kaart van Europa zouden uitwerken, maar we gaan ook voor de tweede game weer naar de Verenigde Staten.

Te land, ter zee en in de lucht

De open wereld is echter niet dezelfde en zou volledig herontworpen zijn. We gaan ook nog grotere gebieden kunnen ontdekken, én we blijven niet langer de hele tijd achter het stuur zitten. Zo is het mogelijk te vliegen en te varen. Onlangs kwam ook de aankondiging dat de motoren van Harley-Davidson in de game zullen worden opgenomen. Onze vingers jeuken nu al om aan deze road trip te beginnen, en gelukkig hebben we eerst vijf andere fantastische games te spelen zodat The Crew 2 hopelijk voor de kers op de taart kan zorgen.

 

Lees meer