Ga jij nog naar Spanje dit jaar? Opgelet, ze gaan staken op de grootste luchthavens ... gedurende 25 dagen!

Wie nog een reisje naar Spanje geboekt heeft, kan maar beter met de wagen gaan. Er komen grote stakingen op de luchthavens. Zo dreigen de drie vakbonden binnen de gemengd privaat-publieke luchthavenuitbater Aena met 25 stakingsdagen verspreid over de komende maanden.

De aanleiding van de stakingen is een loonsverhoging van 8 procent om het sinds 2010 geleden koopkrachtverlies goed te maken, en om het aanwerven van 700 man extra personeel bij Aena en bij moedermaatschappij Enaire. Dat sleept al maanden aan. Dat schrijft persbureau Belga. De vakbonden hadden de bedrijfsleiding tot gisteren de tijd gegeven om een "positief signaal" te geven. Dat kwam er niet en de procedure voor een staking is meteen opgestart. Die voorziet de komende zeven dagen nog in een bemiddeling. Als er binnen die termijn geen akkoord is, wordt een officiële oproep tot staken ingediend.

8.200 medewerkers

In totaal gaat het om 8.200 medewerkers, waaronder brandweerlui, personeel van parkeergarages, van winkels op luchthavens, veiligheidspersoneel, teams belast met het voltanken van de vliegtuigen, werknemers van informatie- en communicatiediensten en onderhoudspersoneel van de controletorens. Als de acties er uiteindelijk komen, zal het om 24-uursstakingen gaan. Aena is onder meer actief op de luchthavens van Barcelona, Bilbao, Gran Canaria, Granada, Ibiza, Lanzarote, Madrid, Málaga, Mallorca, Murcia, Tenerife, Valencia en Zaragoza.

Lees meer