Nationale Bank dwingt verzekeraar DKV om tarieven te verhogen

De Nationale Bank wil een tekort van 15 miljoen euro vermijden en heeft daarom verzekeraar DKV verplicht om zijn tarieven te verhogen. De prijzen zullen met maar liefst negen procent stijgen. We gaan het dus zeker voelen in onze portemonnee.

Sinds maart vorig jaar kan de Nationale Bank eenzijdig premieverhogingen opleggen aan verzekeraars als blijkt dat tarieven verlieslatend zijn of dat dreigen te worden. Het is nu voor het eerst dat de Nationale Bank gebruikmaakt van die nieuwe wet. Verzekeraar en marktleider DKV was zelf ook vragende partij voor de ingreep.

De tariefverhoging is nodig om het tekort tussen de ontvangen premies en de uitgaves te overbruggen, zo staat te lezen op de website van DKV. Dat tekort bedraagt 15 miljoen euro en daarom zullen de tarieven vanaf september al stijgen.

Tot 9 procent duurder

Wie al voor het jaar 2000 een hospitalisatieverzekering afsloot bij DKV heeft, zal 9 procent meer moeten betalen voor zijn polis. Als je een contract bij DKV hebt ondertekend tussen 2000 en 2015, dan is de stijging minder hoog: 5,5 procent. De polissen die duurder worden, zijn allemaal polissen die onbeperkte en levenslange dekking bieden.

Er komt nog een extra kost bij, want de Nationale Bank legt ook een jaarlijkse stijging op. Vanaf volgend jaar zal er élk jaar een stijging tussen 1 en 1,6 procent. In De Tijd zegt Damien de Laminne, de secretaris-generaal van DKV, dat de stijging te maken heeft met de constante stijging van de kosten voor de gezondheidszorg in België. "Wij bieden een onbeperkte dekking en daarom ondervinden wij meer dan andere verzekeraars die stijging van de kosten", zo voegt de Laminne daar nog aan toe.

Vergelijk met anderen

Op jaarbasis zal de gemiddelde meerprijs voor kinderen zo'n 13 euro bedragen, voor volwassenen kan dat oplopen tot 44 euro. Als je wil nakijken welke hospitalisatieverzekering het voordeligst is voor jou, dan kan je een handig overzicht vinden van alle private verzekeraars en ziekenfondsen op de website van Assuraweb.

Lees meer