Twee Belgen raken gewond na aanslagen in Spanje, vrouw uit Tongeren overleden

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bevestigt dat er bij de aanslagen in Spanje twee Belgen gewond zijn geraakt. Eén landgenoot is zwaargewond. Bij de eerste aanslag op de Ramblas in Barcelona kwam een Belgische vrouw om het leven.

Burgemeester van Tongeren Patrick Dewael schrijft op Twitter dat het om een inwooonster van zijn gemeente gaat. Volgens Het Laatste Nieuws laat de vrouw een man en twee zonen achter.

Minister Reynders laat ondertussen weten dat er ook twee Belgen gewond raakten bij de aanslagen. Eén van hen is er ernstig aan toe. Het is onduidelijk bij welke aanslag de Belgen aanwezig waren, maar het kabinet van Reynders doet er alles aan om zo veel mogelijk bijstand te verlenen.

Aantal Belgische slachtoffers kan nog oplopen

Momenteel is het nog gissen, maar de kans bestaat dus dat er nog meer landgenoten zijn gewond geraakt in Barcelona of Cambrills. En dat omdat er volgens Reynders prioriteit wordt gegeven aan de verzorging van slachtoffers en niet zozeer aan de identificatie. De gewonden liggen ook verspreid over verschillende ziekenhuizen, wat identificatie bemoeilijkt.

Belgen in Spanje

Omdat het momenteel hoogseizoen is, verblijven veel Belgen in Spanje. Het kabinet van Buitenlandse Zaken probeert contact op te nemen met iedereen.

Reisorganisaties TUI en Thomas Cook proberen reizigers die momenteel in Spanje verblijven, te contacteren. TUI België heeft volgens De Morgen 699 Belgische toeristen in Barcelona of omgeving. Via Thomas Cook zijn er momenteel 124 toeristen in de streek.

In totaal zijn dat al 823 mensen waarvan we zeker weten dat ze in Spanje verblijven, al ligt het exact cijfer wellicht vele malen hoger. Veel mensen boeken namelijk enkel een vliegticket naar Spanje of rijden zelf naar een gehuurde villa of appartement. Zodoende zijn deze laatste dus niet direct 'traceerbaar'.maar hoeveel Belgen er exact in Spanje en meer bepaald in de buurt van Barcelona of Cambrils zijn, is moeilijk te zeggen.

Lees meer